Logo Realitatea.md

(FOTO) Schimb de replici între Alaiba și Chicu pe Facebook! Au vorbit despre duty-free, facilități fiscale și situații „delicate”

14 Ianuarie 2020, 17:23 // Economie

Deputatul ACUM, Dumitru Alaiba, a solicitat informație despre acțiunile întreprinse de Guvernul Chicu pentru a implementa legislația cu privire la anularea facilităților fiscale pentru magazinele duty-free de la intrare în țară, nu fără a scrie despre acest lucru și pe pagina de Facebook. Neașteptat, dar prim-ministrul i-a răspuns chiar în comentarii.

Colaj: realitatea.md

Începând cu 1 ianuarie 2020, magazinele duty-free nu mai beneficiază de facilitățile fiscale pentru produsele accizabile, cum ar fi țigări sau alcool. Potrivit lui Alaiba, actualul guvern nu ar implementa calitativ legislația.

„De data asta va fi mai greu să dea vina pe Maia Sandu. Această modificare a fost elaborată cu participarea exponenților actualei coaliții de guvernare din Parlament, a membrilor actualului Guvern, fiind promulgată de Președinție. Aici ce se întâmpla la magazinul Duty-free din Aeroport două zile în urmă. Tot pe vechi. Nu ne duce capul, sau nu vrem, domnul Chicu?”, a scris Dumitru Alaiba.

După un schimb de replici, prim-ministrul a menționat că mărfurile supuse accizelor plasate în magazinele duty-free amplasate în zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova și cele pentru deservirea corpului diplomatic nu sunt marcate cu timbru de acciz, comercializarea acestora se realizează cu perceperea accizului, taxei pentru efectuarea procedurilor vamale și a TVA-ului.

„Respectiv mărfurile care au fost comercializate în magazinele duty-free amplasate în zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova și cele pentru deservirea corpului diplomatic, urmează a fi declarate organului vamal prin plasarea acestora în regim vamal de import, până la data de 10 a fiecărei luni următoare celei de gestiune (declararea periodică) cu achitarea drepturilor de import”, a explicat Chicu.

Premierul l-a sfătuit pe deputat ca înainte de a publica informații despre finanțe în spațiul public să-l întrebe pe el, pentru a evita situații „delicate”. Deputatul nu s-a sfiat și a declarat că nu vede nimic delicat sau penibil în a-și face munca solicitând informații și făcându-le publice.

Citeste tot despre: alaiba, chicu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile