Logo Realitatea.md

(FOTO) Uraganul Florence își pierde din intensitate, în timp ce un taifun mai masiv amenință Asia

14 Septembrie 2018, 11:29 // În lume

Uraganul Florence, care se apropie de coasta de est a Statelor Unite, a fost retrogradat joi la categoria 1, a indicat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA, transmite Agerpres.

Foto: cnn.com

Cu vânturi de până la 150 km/h, acest uragan rămâne totuşi aproape de categoria 2 pe scara Saffir-Simpson (care are cinci grade), prezentând în continuare o ameninţare pentru locuitorii din zonele de risc, potrivit buletinului NHC difuzat la finalul serii de joi (ora locală).

Uraganul Florence se află la circa 95 km est-sud-est de Wilmington, Carolina de Nord. 

Un alt super-taifun amenință Asia. Super-taifunul Mangkhut, echivalentul unui uragan de categoria 5 (cel mai puternic) au stârnit îngrijorarea tuturor țărilor din estul și sud-estul continentului.

Potrivit agenției, Filipine evacuzează zeci de mii de oameni în așteptarea super-taifunului Mangkhut. Autoritățile au mobilizat soldați și provizii, estimând că peste patru milioane de oameni din nordul țării vor fi afectați. Însoţit de rafale de vânt de până la 205 kilometri la oră, Mangkhut este prognozat să lovească ţărmul în prima parte a zilei de sâmbătă.

Mangkhut (în limba thailandeză înseamnă fructul mangustan) - este de câteva ori mai masiv decât uraganul Florence, care amenință să lovească coasta de est a SUA în cursul acestei zile - are un diametru de circa 900 de kilometri și atinge viteze de până la 285 de km/h.

Taifunul s-a intensificat după ce a lovit luni teritoriile americane din Pacific Guam şi Insulele Mariane de Nord, dărâmând arbori şi linii de electricitate şi lăsând sute de oameni fără locuinţe.

Conform prognozelor, taifunul Mangkhut va lovi ţărmul în prima parte a zilei de sâmbătă în extremitatea nordică a insulei Luzon şi va fi cea mai puternică dintre cele 15 furtuni care au afectat Filipinele anul acesta.

VEZI ȘI:

SUA: Uraganul „monstru” Florence, însoțit de un fenomen periculos - valurile ajung până la 25 de metri. LIVE de pe o plajă din Carolina de Nord

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile