Logo Realitatea.md

(FOTO/VIDEO) Cumpărau Bitcoin pentru a spăla banii obținuți din vânzarea drogurilor. Momentul în care o grupare criminală este destructurată

16 August 2019, 11:59 // Societate

O grupare infracțională specializată în introducerea prin contrabandă a drogurilor, realizarea lor și spălarea banilor a fost destructurată de către ofițerii Direcției investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații (INI), în comun cu procurorii PCCOCS și cu suportul Serviciului pentru Combaterea Spălarii Banilor din cadrul Guvernului.

Embed:

Activitatea ilegală a fost investigată pe parcursul a 10 luni, timp în care oamenii legii au stabilit că gruparea a introdus, prin contrabandă pe retitoriul Republicii Moldova, droguri în valoare de peste 9 milioane de lei.  

Începând cu primăvara anului 2018, liderii grupării, doi bărbați în vârstă de 21 și 28 de ani, au creat o organizație criminală și au împărțit rolurile, astfel încât unii organizau introducerea drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul rutelor internaționale de pasageri, iar alții organizau realizarea acestora prin intermediul unei aplicații securizate „Telegram” unde erau admiși doar utilizatori de încredere.

Doritorii de a procura droguri erau acceptați de către conducătorii grupării în „chat”-ul indicat. Ulterior, cumpărătorii primeau instructaj referitor la modalitatea de procurare a drogurilor. Astfel, potențialul cumpărător primea de la unul din liderii grupării rechizitele unui cont bancar sau conturile portmoneelor electronice, unde urmau să fie depuse mijloace bănești.  

Drept confirmare a depunerii banilor, poza cu bonul fiscal era trimis organizatorului tot prin intermediul aplicației. Apoi, cumpărătorul primea de la organizator un „link” la accesarea căruia era identificat locul unde erau ascunse drogurile.

Pentru a nu fi contact fizic direct între vânzător și cumpărător, membrii  grupului criminal camuflau drogurile în spații cu acces public, la rădăcina copacilor, sub bordure, pietre și alte locații. Concomitent, liderii grupării organizau perfectarea cardurilor bancare, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii proveniți din vânzarea drogurilor.

Astfel, s-a stabilit că în perioada anului 2018 până în luna iulie 2019, gruparea a spălat bani în sumă de peste 9 milioane de lei, proveniți din vânzarea drogurilor, utilizând circa 28 conturi bancare și aproximativ 90 portmonee electronice. În scopul deghizării provenienței infracționale a banilor, făptuitorii procurau criptovalută de tip bitcoin.

În rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliile și în mijloacele de transport ale membrilor grupării criminale, au fost ridicate mai multe carduri bancare pe numele diferitor persoane, inclusiv a celor doi, bani în sumă de aproximativ 400.000 lei, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, precum și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

Drogurile vândute erau de tip PVP, care au efecte incopatibile cu viața.  Au fost reținuți șase membri ai grupării, inclusiv organizatorul, iar trei membri au primit arest preventiv pentru un termen de 30 zile. 

Suspecții sunt cerecetați pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare, comisă de către un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari, spălarea banilor în proporții deosebit de mari și pentru contrabanda comisă de către mai multe persoane. Daca vor fi gasiți vinovați, aceștia riscă de la 5 până la 15 ani de închisoare. 

Citeste tot despre: bitcoin, contrabandă cu droguri, droguri
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile