Logo Realitatea.md

(FOTO, VIDEO) Dosarul „La Soacra”, încă neexaminat la Apel. Victimele au blocat intrarea în instanță: „Vreți să ne punem în genunchi?”

03 Septembrie 2019, 13:50 // Societate

În luna martie curent, Curtea Supremă de Justiție s-a pronunțat privind dosarul „La Soacra”, după un an de examinare. Cauza a fost transmisă la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău. De atunci nu a avut loc nicio ședință de judecată. Obosiți să aștepte timp de trei ani o decizie finală, victimele exploziei din cafeneaua „La Soacra” au protestat, astăzi, în fața instanței.

Mariana Voina era bucătar-șef la cafeneaua „La Soacra”. În momentul exploziei se afla în sală. Datorită acestui fapt a supraviețuit. A suferit arsuri la mâini și la față.

„Avem trei ani, curând sunt patru și nu suntem de acord. Totuși, o hotărâre nu s-a luat până la moment. Ne poartă dosarul când la Curtea de Apel, când la Curtea Supremă, când din nou la Curtea de Apel, din motiv că dosarul nu ar fi fost întocmit corect. Nu suntem de acord că persoanele vinovate stau acasă, două sunt și sunt cele mai vinovate în acest caz. Dacă nu erau ei, nu se mai întâmpla ceea ce s-a întâmplat și nu decedau persoanele care au decedat. Ne-am adresat de multe ori la Curtea de Apel de ce nu este pornit dosarul, din luna martie și de ce stă pe loc. Am fost și am întrebat de ce stau lucrurile așa, dar nimeni nu vrea să ne vorbească. De aceea am hotărât să ne grămădim și să facem un protest, de altfel nu se hotărăște nimic. Cineva stă și suferă da cineva stă acasă și se bucură de viață. Dacă va trebui vom ajunge din nou la Curtea Supremă, la Curtea Europeană, nu ne oprim aici”, ne-a spus Mariana.

Gheorghe Stratu a venit să susțină persoanele care au avut de suferit în urma exploziei din iarna anului 2016. Fiul său este una dintre victime.

„Am venit să susțin băieții care au suferit în urma exploziei de la cafeneaua „La Soacra”. Băiatul meu a suferit și suferă și în ziua de azi, când se schimbă clima îl dor mâinile tare. Nu am avut nici o dreptate. Iată sunt trei ani de zile. Nu am avut nici o dreptate aici la Curtea de Apel. Vrem să ajungem în cancelarie să ne dea vreun rezultat, să pornească judecata mai departe, să ne facă dreptate”, ne-a zis Gheorghe Stratu.

Ajunși în cancelarie, angajatele nu le-au oferit nici un răspuns și i-au rugat să aștepte șefa secției. Timp de o oră, de cei pătimiți nu s-a apropiat nimeni.

„Din iulie, dosarul e la Curtea de apel și nu a fost programată nici o judecată. Dosarul umblă din mână în mână, ba la un judecător, ba la altul. Am intrat în cancelarie, acolo tot nimeni nimic nu știe. Motivul care ni-l spun e că judecătorul e în vacanță. Noi umblăm pe drumuri, iar ei stau la odihnă. Sigur, au dreptul la concediu, dar nici chiar trei luni de zile. Sunt persoane care au venit de la Ștefan Vodă, de la Hâncești, eu sunt din Ciorescu. Dacă nu vom primi o reacție astăzi, suntem pregătiți să blocăm ușile și să nu le dăm voie judecătorilor să intre. Deja ne-a ajuns cuțitul la gât, sunt trei ani de zile și nu este nici o decizie finală, ca să mergem pe partea civilă să cerem despăgubiri. Pentru persoanele care au rămas în viață câte 1 milion de lei, pentru cele decedate câte 2 milioane de lei”, a mărturisit Andrei Arapan, un alt angajat al cafenelei rămas în viață, dar care și-a pierdut soția și copilul ce urma să se nască.

În cele din urmă, pătimiții au blocat accesul în clădire pentru a se face văzuți și le-a reușit.

Într-un final și-a făcut apariția șefa secției Generalizare care le-a explicat ce se întâmplă cu dosarul.

„Dosarul Iarîna Andrei a parvenit la Curtea de Apel Chișinău la data de 4 iulie, în aceeași zi dosarul a fost repartizat judecătorului care la data de 15 și-a luat declarație de abținere, iar în următoarea zi declarația a fost admisă. Dosarul a fost transmis în cancelarie pentru repartizarea către alt judecător. La 16 iulie dosarul a fost repartizat aleatoriu, în mod automat judecătorului Spoială, care din 22 iulie și până pe 30 august s-a aflat în concediul anual de odihnă. Judecătorul a revenit la muncă pe 2 septembrie și urmează să decidă asupra datei examinării cauzei, despre care părțile participante vor fi anunțate în mod obligatoriu”, a declarat Roșca Adelina, șefa secției Generalizare.

Andrei Iarîna este administratorul cafenelei unde s-a produs explozia. Acesta a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Soția acestuia, Alina Iarîna a primit o pedeapsă mai blândă de la Curtea de Apel încă din 2017, fiind condamnată la 3 ani și șase luni în penitenciar de tip deschis. În dosarul „La Soacra” mai figurează și numele lui Sergiu Popel (7 ani de închisoare), Vasilii Toma (2 ani de închisoare) și Ludmila Boșcănean (6,6 ani de închisoare).

Citeste tot despre: curtea de apel, la soacra, protest, victime
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile