Logo Realitatea.md

(FOTO) Ziua copiilor, sărbătorită în stil japonez. Locuitorii capitalei s-au adunat la Bunkasai 2019

01 Iunie 2019, 20:28 // Life
// Autor:  
Iulia Pădureanu

Locuitorii capitalei au întâlnit mult-așteptata vară în stil japonez. Cea de-a șasea ediție a festivalului Bukasai a reunit oameni de toate vârstele în scuarul Universității de Stat din Moldova, iar spiritul Japoniei a pătruns fără îndoială în sufletul moldovenilor.

La inaugurarea oficială a evenimentului a participat ambasadorul Japoniei, Masanobu Yoshii, dar și ministra Educației, Culturii și Cercetări, Monica Babuc, a menționat că istoria și cultura Japoniei o fascinează și își dorește ca și cultura noastră să devină cunoscută poporului japonez.

„Mi se pare o chestie firească ca ministerul de resort, responsabil de tot ce înseamnă viața spirituală a concetățenilor noștri, să îngrijească și cultura altor țări, în cazul dat a Japoniei. Trebuie să vă recunosc un lucru personal, istoria și cultura Japoniei mă fascinează. Această țară pusă de Dumnezeu în condiții nu tocmai favorabile de viață în general a reușit să ajungă una dintre cele mai dezvoltate economic țări ale lumii dar și să aibă un popor extraordinar, muncitor, cel care nu își uită vestigiile culturii lăsate de strămoșii lor și cea care creează o cultură hipermodernă susținută de foarte multă lume. Vrem ca Japonia să facă parte din sufletul moldovenilor și să-i inspire să facă lucruri frumoase. Vrem ca și cultura noastră să devină cunoscută poporului japonez”, a menționat Monica Babuc.

Bunkasai 2019 a adus activități noi și oaspeți deosebiți din Țara Soarelui Răsare. Pentru prima dată în Moldova a fost deschis Forumul „Studiu în Japonia”, susținut de mai multe universități japoneze pentru a atrage atenția studenților universitari și postuniversitari din Moldova, cu oportunități și perspective de studiu în Japonia.

Totodată, festivalul a adus un val de distracție pentru cei mici. Jocurile tradiționale i-au făcut curioși pe toți picii, care s-au adunat la masă ca să încerce ceva nou. Unele dintre ele sunt:

Daruma otoshi – joc tradițional pentru copii care este format din șase piese cilindrice din lemn și un mic ciocan. Din piesele cilindrice se construiește un turn iar deasupra se așează fața lui Daruma (păpușa). Cu ajutorul ciocanului jucătorii încearcă să scoată toate piesele din turn. Jocul se încheie atunci când cade Daruma.

Kendama - joc de îndemânare tradițional japonez, format dintr-o piesă care se numește ken și dintr-o bilă - tama, părți unite printr-o ață. Principiul jocului este de a prinde bila în cupă.

Un alt loc destinat copiilor a fost teatrul din stradă numit Kamishibai, unde erau relatate povești tradiționale nipone.

Vizitatorii au putut participa la ceremonia ceaiului, la o lecție de caligrafie, să facă origami și să guste din bunătățile bucătăriei japoneze. Fanii anime s-au transformat în personajele preferate, iar domnițele au putut îmbrăca o yukata – un fel de kimono care se poartă vara. Cei mai active au reușit să acumuleze tichete și să participle la tombolă. Un moment deosebit au fost artele marțiale: Kendo, Aikido și Jiu-jitsu.

Festivalul Bunkasai se va desfășura și pe 2 iunie, până la ora 17:00, în scuarul Universității de Stat din Moldova. Mai jos vedeți programul evenimentului:

Citeste tot despre: 2019, bunkasai, festival, Japonia, ziua copiilor
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5269 -0.8762%
USD USD 17.7138 -0.2607%
RUB RUB 0.2759 -0.1809%
RON RON 4.1228 -0.8942%
UAH UAH 0.7143 -0.2374%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile