Logo Realitatea.md

Fracțiunea PAS vrea ca opinia publică să cunoască autorii amendamentelor propuse în Parlament

14 Ianuarie 2020, 13:07 // Politica

Deputații din fracțiunea PAS Blocul ACUM, Lilian Carp și Galina Sajin vin cu o inițiativă legislativă de completare a regulamentului parlamentului, menită să sporească transparența decizională, și anume publicarea amendamentelor înaintate de deputați în secțiunile acestora de pe site-ul Parlamentului.

Totodată se vrea publicarea întrebărilor, interpelărilor și a răspunsurilor aferente, publicarea luărilor de cuvânt ale deputaților și declarațiile lor făcute în Parlament.

„La moment nu permite accesarea acestor informații. Sunt doar amendamentele per general. Practica internațională ne arată că monitorizarea deputaților este asigurată în țările democratice”, a declarat Galina Sajin cu referire la practica României.

Lilian Carp a menționat că foarte des se întâmplă ca pe ultima sută de metri să fie propuse amendamente care modifică anumite condiții ale proiectului de lege, fără ca informația să ajungă la cetățeni.

„De regulă după ce este votată în prima lectură proiectul de lege, are loc înaintarea amendamentelor de către deputați. Acestea sunt discutate în comisia de profil, iar ulterior în lectura a doua nu mai sunt citite și votate direct de către deputați. Numai în cazul în care presa încearcă să afle cine au fost autorii amendamentelor, ce condiții au fost propuse, opinia publică cunoaște cine propune aceste amendamente”, a menționat Lilian Carp.

Deputatul PAS a făcut referire și la indexarea pensiilor de două ori pe an - inițiativa Președinției - care a fost modificată de socialistul Odnostalco cu o zi înainte de a fi votată în Parlament.

Cum un deputat socialist a modificat radical inițiativa de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, înainte de a fi votată în Parlament

Citeste tot despre: amendamente, autori, Parlament
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile