Logo Realitatea.md

Fracțiunile parlamentare și-au anunțat prioritățile pentru 2017. Igor Boțan: Acestea se împart în două, cele ale guvernării și ale Președinției (VIDEO)

20 Februarie 2017, 17:34 // Politica

Câte partide politice în Parlament, tot atâtea priorități pentru sesiunea de primăvară a Legislativului, dar și pentru întreg anul politic 2017. Cel puțin asta s-a înțeles în urma dezbaterilor publice cu tema: „Condiţii şi trăsături specifice ale sesiuni de primăvară-vară a Parlamentului”, organizate astăzi de Agenția IPN cu participarea reprezentanților fracțiunilor PL, PLDM, PD și PSRM. De altă parte, analistul politic Igor Boțan susține că acestea se împart, de fapt, în prioritățile guvernării și cele a Președinției. Plus, susține Igor Boțan, o „extra-agendă” anunțată de președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Embed:

Democrata Valentina Buliga a menționat că la data de 2 februarie a avut loc o ședință comună a Guvernului și Parlamentului în cadrul căreia a fost discutată „o nouă foaie de parcurs pentru anii 2017-2018, în contextul realizării acelor angajamente pe care le avem față de cetățenii Republicii Moldova și față de partenerii noștri europeni”. „Am convenit la un program legislativ, un program de noi politici aprobate în anul 2017 și de continuare a celor angajamente în strictă conformitate cu Acordul de Asociere, care este ghidul nostru principal în acest parcurs”, a menționat Buliga.

Socialistul Vlad Bătrîncea a precizat că fracțiunea PSRM va veni în sesiunea de primăvară cu un șir de proiecte importante cum ar fi subvenționarea agricultorilor, extinderea listei medicamentelor și serviciilor prestate în baza poliței de asigurare medicală, indexarea pensiilor de două ori pe an, modificarea consistentă a Codului Educației și altele. Acesta însă a ținut să atragă atenția opiniei publice că, deși suntem practic în luna martie, o ședință plenară a Parlamentului nu a avut lor deocamdată.

„Chiar și săptămâna aceasta, din informațiile pe care le avem, ședința nu va avea loc și intrăm deja în primăvară. Vedem că Parlamentul nu este funcțional, nu avem o agendă foarte clară ca să înțelegem care sunt proiectele trasate în lista de priorități a Parlamentului și de aceea noi considerăm că acest Parlament nu este funcțional. Prioritatea de bază a fracțiunii noastre este identificarea soluției prin care vom dizolva acest Parlament și vom organiza alegeri parlamentare anticipate. Considerăm că majoritatea oamenilor vor aceste alegeri anticipate și considerăm că sarcina de bază a Partidului Socialiștilor și a președintelui Republicii Moldova este identificarea soluției privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Ne dăm seama foarte clar că în cadrul Parlamentului actual nu vom soluționa multiple probleme”, a mai opinat Bătrîncea.

La rândul său, deputatul liberal Lilian Carp a menționat că pentru sesiunea de primăvară Parlamentul are, în primul rând, o restanță de circa 60 de legi din sesiunea anterioară. „Acum se discută în cadrul coaliției despre o eventuală reformă a administrației publice centrale. Totodată, Partidul Liberal invocă faptul că este necesar nu doar această reformă a administrației publice centrale, dar să discutăm în ansamblu și reforma administrației publice locale. Fiindcă noi avem în Republica Moldova mai multe primării decât în timpul Uniunii Sovietice”, a spus Carp.

„Mie îmi este greu acum să mă pronunț care ar fi prioritățile sesiunii parlamentare, deoarece, a câta oară vreau să remarc că în Parlamentul Republicii Moldova opoziția este anihilată și trecută la tăcere”, a spus liberal-democratul Tudor Deliu, menționând că fracțiunea pe care o reprezintă nu a fost invitată la ședința comună a Parlamentului și Guvernului, despre care a menționat Valentina Buliga.

„Vineri noi am avut ședința fracțiunii unde am discutat despre priorități. Urmează mâine să ne întrunim și să aprobăm aceste priorități pentru sesiunea de primăvară. Cu părere de rău majoritatea proiectelor semnate de opoziție se prăfuiesc undeva prin sertarele Parlamentului. M-aș referi la așa-numita zi a opoziției. Prima ședință a avut loc pe 25 noiembrie și din toate propunerile pe care le-am avut noi, 15, au fost incluse doar 5. Așa a considerat majoritatea. Multe proiecte ale opoziției nici măcar nu sunt incluse în ordinea de zi”, a mai spus Deliu, asigurând că întreaga fracțiune a PLDM compusă din 9 membri, va fi în opoziție.

Analistul politic Igor Boțan a ținut să menționeze că, deși total diferite, prioritățile vociferate de reprezentanții fracțiunilor parlamentare corespund așteptărilor societății, mai ales că „societatea noastră este divizată și noi vedem că în conformitate cu liniile de divizare a societății și prioritățile sunt duble”.

„Avem prioritatea guvernării, doamna Buliga a expus care sunt punctele-cheie ale acestor priorități, și avem prioritatea Președinției care, în linii mari diverge cu prioritățile guvernării și asta coincide cu așteptările segmentelor sociale. Dar trebuie să luăm în considerație că există și o extra-agendă. Ea a fost formulată de către Partidul Democrat sau liderul democrat Vlad Plahotniuc care a spus foarte clar că intenționează să facă ceea ce se numește „modernizarea clasei politice” și toată lumea înțelege că această extraprioritate poate chiar să devină nu doar extra, că este în afara priorităților declarate, dar toate liniile de comportament ale partidelor să se modeleze după această prioritate”, a conchis Boțan.

Vedeți aici dezbaterea integrală:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile