Logo Realitatea.md

FRANȚA: Guvernul a amânat majorarea taxelor la carburanți, însă oamenii au mai multe cerințe acum. Protestul liceenilor (VIDEO)

05 Decembrie 2018, 08:40 // În lume

Confruntat cu protestele violențe din ultima perioadă, premierul Édouard Philippe a anunţat că amână cu şase luni majorarea taxelor la carburanţi. Sunt însă şi alte măsuri care îi nemulţumesc pe francezi. Marți, de exemplu, a fost rândul liceenilor să protesteze faţă de reforma sistemului de Educaţie. Adolescenţii au incendiat coşuri de gunoi, precum şi intrarea unei şcoli, iar un tânăr a fost grav rănit în confruntările cu forţele de ordine, relatează Digi24.

Foto: AFP / Nicolas Tucat

„După ce am ascultat cererea exprimată de aproape toţi interlocutorii avuţi în timpul consultărilor din ultimele zile, suspend, pentru o durată de şase luni, aceste măsuri fiscale. Am auzit îngrijorări despre controlul tehnic, care va fi mai complicat şi mai scump. Suspend şi această măsură pentru o durată de şase luni, pentru a găsi ajustări. În fine, tarifele la electricitate şi la gaz, care ar fi trebuit să se majoreze la începutul anului, nu vor creşte în timpul iernii viitoare. Nicio taxă nu merită să punem în pericol unitatea naţiunii”, a declarat premierul francez, Edouard Philippe.

Pentru a doua zi consecutiv, liceenii francezi au ieşit în stradă împotriva reformelor din Educaţie. Nemulţumiţi, în special, de schimbările care privesc Bacalaureatul şi intrarea la Universitate, elevii au dat foc uşii unui liceu. Au incendiat de asemenea coşurile de gunoi şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine.

Scenele au fost filmate în Toulouse, unde 2.500 de elevi din 24 de licee au participat la proteste. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene şi au intrervenit în forţă, reţinând mai mulţi liceeni.

Citeste tot despre: elevi, Franța, protest, video
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0864 0.3582%
USD USD 17.9850 0.2330%
RUB RUB 0.2802 0.7914%
RON RON 4.2180 0.3092%
UAH UAH 0.6839 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile