Logo Realitatea.md

Franța se confruntă cu cea mai mare grevă generală din ultimii 25 de ani. „Vestelor galbene” din nou în forță

08 Decembrie 2019, 13:14 // În lume

O nouă zi de grevă generală în Franța. Continuă mișcarea organizată de principalele sindicate, în semn de protest faţă de proiectul guvernului de reformare a sistemului de pensii. Drept urmare, Franța rămâne paralizată din cauza celei mai ample greve din ultimele două decenii. Transporturile sunt cele mai afectate, în special cele terestre.

Foto Simbol

Cel puțin 2000 de „veste galbene” au ieșit pe străzile din Paris, la protestul lor săptămânal care acum a coincis și cu greva declanșată de sindicate. Demonstranții nu au renunțat la nemulțumirile față de nivelul de trai de la care a pornit mișcarea, anul trecut.

Protestatar: „Vrem să scăpăm de guvern, suntem sătui că au mulți bani în buzunar și că fac cheltuieli din banii noștri. Trăiesc ca regii cu banii care ne aparțin nouă”.

Protestul a degenerat când miile de veste galbene au încercat să se alăture unui grup de sindicaliști. Pe străzile din Paris a fost haos și din cauza grevei transportatorilor.

Sute de oameni se înghesuie să urce într-unul dintre foarte puținele autobuze care mai circulă în capitala Franței din cauza grevei generale. Situația este la fel de dezastruoasă la metrou, unde se circulă pe doar 5 linii dintre cele 16 existente. Iar pe calea ferată, circulă doar un tren din zece.

Localnic: Cum putem să ajungem la muncă acum? Nu este posibil. Este o mare problemă.

Inclusiv turiștii au de suferit.

Turistă: Nu vedem așa ceva în țara noastră. Nu ținem turiștii ostatici.

Greva generală a fost declanșată din cauza intenției președintelui Emmanuel Macron de a unifica cele 42 de categorii ale sistemului de pensii în unul singur.

Francezii se tem că veniturile lor pentru bătrânețe vor scădea și, în plus, vor fi nevoiți să muncească până la o vârstă mai înaintată.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.7151%
USD USD 16.6713 -0.5417%
RUB RUB 0.2261 -0.5717%
RON RON 4.0431 -0.7731%
UAH UAH 0.5999 -0.9085%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile