Logo Realitatea.md

Fratele lui Igor Dodon și soția acestuia ar fi făcut parte din delegația oficială care a mers în Japonia. Ce spune instituția prezidențială

23 Octombrie 2019, 11:20 // Actualitate

Șeful statului, Igor Dodon, i-a fi luat la ceremonia de încoronare a Maiestății Sale Imperiale, Naruhito al Japoniei, pe fratele său, soția acestuia și copiii cuplului prezidențial. Astfel de informații au apărut în presă, unde se mai menționează că întreaga delegație moldovenească este alcătuită din 10 persoane, făcându-se trimitere la surse demne de încredere din cadrul Cancelariei de Stat.

Potrivit informațiilor, pe lângă prima doamnă, care a mers în Japonia, așa cum prevede protocolul din delegație mai face parte și  întreaga familie - copiii șefului statului, fratele președintelui și soția acestuia, consilierul său pentru Politică Externă, „un bodyguard care îi este rudă”, un consilier pentru protocol și fotocorespondentul instituției prezidențiale.

Conform informațiilor, pentru deplasarea delegației moldovenești în Japonia, doar pentru biletele de avion s-ar fi cheltuit circa 20 de mii de euro, însă suma totală a aceste „escapade” ar fi mult mai mare dacă se includ și prețurile pentru cazare a celor 10 persoane din delegație.

Solicitat de Realitatea.md, Serviciul de presă al instituției prezidențiale, a declarat că „Instituția prezidențială a suportat parțial cheltuielile de deplasare în Japonia a delegației moldovenești. Mai exact este vorba de cheltuielile pentru patru persoane, inclusiv a consilierului pe politică externă și a șefului protocol și serviciul de presă. „O parte din cheltuieli au fost acoperite de partea niponă”, se mai arată în solicitarea primită de la instituția prezidențială.

Totuși, reprezentanții Serviciului de presă au evitat repetat să confirme sau să dezmintă informația potrivit căreia, fratele și soția șefului statului fac parte din delegația oficială a Moldovei.

Coincidență sau nu, însă, aseară, la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, i-a cerut socoteala lui Dodon pentru banii pe care îi cheltuie pentru deplasări, care nu ar duce la rezultate concrete.

„Câte deplasări a avut Dodon peste hotare de-a lungul mandatului său? Eu mă întreb cât de eficiente au fost acestea. Bani publici cheltuiți și nimic în schimb. În patru luni de zile, Maia Sandu a avut câteva deplasări în străinătate. Eu am avut 3-4 și iată că s-a întâmplat ceva: 100 milioane din partea Europei, 100 milioane din partea României, 29 milioane suplimentate din partea SUA. Parcă producem ceva și mai suntem criticați și încă mai suntem șantajați. Nu vedeți cum Dodon a declarat că poate forma o altă majoritate parlamentară, remanieri în Guvern? Oare acesta nu-i șantaj?”, a spus Năstase.

Menționăm că, nu este pentru prima dată când Igor Dodon își ia familia într-o vizită oficială.

Amintim că, la începutul anului 2017, Guvernul a renunțat la procedura privind publicarea numelor membrilor delegației care-l însoțesc pe șeful statului în deplasări. Astfel, au fost secretizate cheltuielile voiajelor lui Dodon.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2014 0.8285%
USD USD 18.5683 0.1332%
RUB RUB 0.2460 2.2869%
RON RON 4.1806 0.7641%
UAH UAH 0.6855 1.2705%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile