Logo Realitatea.md

Frattini la Chișinău: „Ne dorim ca R. Moldova să fie un exemplu în soluționarea conflictului de pe teritoriul său” (VIDEO)

27 Martie 2018, 12:52 // Politica

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Franco Frattini și vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lisnic, au avut astăzi o întrevedere, unde au discutat despre subiectele de actualitate în rezolvarea conflictului transnistrean, precum și despre următoarele acțiuni ce urmează a fi întreprinse de ambele părți, pentru a îndeplini cele 8 puncte din Acordul semnat la Viena.

Potrivit vicerpremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, autoritățile de la Chișinău îndeplinesc cu responsabilitate toate prevederile asumate și sunt gata să implementeze în continuare toate acordurile la care s-a ajuns cu Tiraspolul, însă este nevoie de cedări consistente din ambele părți.

„După discuțiile purtate astăzi cu domnul Frattini, suntem optimiști în ceea ce privește implementarea tuturor acțiunilor stabilite anterior. Am discutat despre statutul școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, apostilarea actelor de studii, introducerea în circuitul internațional a autovehiculelor înrtegistrate în stânga Nistrului, prin urilizarea unor plăcuțe de înmatriculare neutre, precum și despre și returnarea terenurilor agricole fermierilor din dreapta Nistrului. Chișinăul deja implementează o parte din acțiunile semnate în cadrul pachetului Berlin +, același lucru se cere și de la autoritățile de la Tiraspol”, a afirmat Lesnic.

La rândul său, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE, Franco Frattini, a declarat că intenționează să convingă cele două părţi să se întâlnească în formatul 5+2 în luna mai, la Roma, pentru a discuta mai detaliat despre cele 8 puncte asumate în cadrul Acordului semnat. „Misiunea mea este de a apropia dialogul între Chișinău și Tiraspol pentru a realiza agenda pentru 2018, stabilită în cadrul președinției austriece a OSCE. Intenționez să conving Chișinăul și Tiraspolul să avem o întâlnire în formatul 5+2 în luna mai a acestui an la Roma. În cadrul acestei reuniuni, vreau să definitivăm cele opt puncte stabilite la Berlin pentru a putea avansa în acest context. Ne dorim ca Republica Moldova să fie un exemplu bun pentru comunitatea internațională în rezolvarea conflictelor armate de acest gen. În acest sens, ambele părți trebuie să coopereze și să facă concesiuni”, a spus Frattini.

De menționat că Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, efectuază o vizită de lucru la Chișinău și Tiraspol, în perioada 26-28 martie, fiind în prima sa vizită oficială în Moldova. Pe lângă întrevederea cu viceprim-ministrul pentru reintegrare și reprezentantul politic din partea Republicii Moldova, Cristina Lesnic, la Chișinău, Frattini va avea întâlniri și cu președintele țării, Igor Dodon, prim-ministrul Pavel Filip, precum și Coordonatorul executiv al consiliului coaliției majoritare Vlad Plahotniuc. La Tiraspol, Reprezentantul Special se va întâlni cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic din partea Transnistriei Vitali Ignatiev.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile