Logo Realitatea.md

Fugarul Rizea sfidează autorităţile! Presa română: Şi-a deschis firmă la Chişinău cu un condamnat în dosarul „Poşta Română”

22 Octombrie 2020, 10:37 // Societate

Fostul deputat român PSD Cristian Rizea, care a fugit din România de pușcărie și se ascunde la Chișinău cu numele de „Mihai Cristian”, nu pare stresat. România TV transmite că acesta îşi vede de afaceri, alături de alţi români care au avut probleme cu justiţia. 

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi. După sentinţa definitivă, Rizea a dispărut, fiind dat în urmărire generală, până a fost descoperit de Gandul la Chişinău. 

După toate aparențele nu derulează nicio activitate lucrativă, însă are venituri suficiente ca să dețină un apartament în cea mai luxoasă zonă a Chișinăului în complexul Crown Plaza Park, de pe str. București 96/1. În plus, politicianul-fugar conduce o mașină de lux, duce copilul la școală privată, întreține o soție casnică și o amantă, iar majoritatea timpului și-l împarte între restaurantele de lux și apartamentul amantei. Sursele noastre indică faptul că Rizea merge aproape zilnic la amanta lui, care locuiește pe adresa Chișinău, str. Lev Tolstoi 24/1, scara 1. Când merge în vizite, parchează automobilul în fața "Supermarket Nr. 1". Anterior ieșeau la plimbare. În ultima perioadă însă nu se văd în afara apartamentului domnișoarei, scrie Gandul.

Cu toate acestea, fugarul se pare că nu a renunţat la afaceri. Noul său nume apare într-o firmă, Societatea cu Răspundere Limitată REALITATEA-PHG (foto) alături de un alt cetăţean cu probleme penale. De altfel, „Mihai Cristian” se recomandă în Chișinău ca fiind director general al stației TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul românesc Realitatea TV, controlat de Maricel Păcuraru. Nu poate fi o simplă coincidenţă. 

Afaceristul Iulian Ditcov a fost condamnat în luna noiembrie 2014 la trei ani şi şase luni de închisoare în celebrul dosar "Poşta Română", ulterior fiind eliberat condiţionat. Iulian Ditcov, fost administrator al SC Genius Network SRL, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe data de 13 octombrie 2009, el fiind acuzat de spălare de bani. Maricel Pacuraru, patronul Realitatea TV, a fost eliberat condiționat în acelaşi dosar. Judecătoria Brăila a decis, pe 16 ianuarie 2017, sa admită cererea de liberare condiționată formulată de Maricel Pacuraru. El a fost pus în libertate joi, în urma deciziei magistraților. Pacuraru a efectuat 815 zile din pedeapsă totală de 1.460 de zile.

Pe 3 noiembrie 2014, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv pe Maricel Pacuraru (foto) și pe fostul director al Poștei Române Mihai Toader la câte patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privind polițele de asigurare pentru angajați, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.

Pe latura civilă, instanța i-a obligat pe cei doi, alături de alți șase inculpați din dosar, să restituie Poștei Române suma de 14,3 milioane de lei, la care va fi adăugată dobânda calculată până la plata efectivă a datoriei.

Conform Gandul, surse din anturajul lui Rizea comentează despre o recentă deplasare a lui Păcuraru la Chișinău special pentru perfectarea înțelegerii cu politicianul fugar. Deal-ul a fost ca Rizea să-și extindă așa-zisele dezvăluiri și la dușmanii lui Păcuraru, în schimb „Mihai Cristian Luigi” solicitându-i lui Păcuraru să îl sprijine pe Dodon pe canalele media deținute de acesta. Ulterior, Rizea a avut la Realiitatea Plus mai multe interviuri.

CITEȘTE ȘI:

Cristian Rizea, păzit la Chișinău de foştii bodyguarzi ai lui Plahotniuc (VIDEO)

(DOC) Răspunsul oficial al Președinției: Igor Dodon îi va retrage cetățenia lui Cristian Rizea, doar că așteaptă sesizarea ASP

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile