Logo Realitatea.md

Furtună politică în Marea Britanie! Johnson refuză să-l demită pe consilierul său, care a încălcat la greu măsurile de izolare, cu simptome de Covid

25 Mai 2020, 12:53 // În lume

Dominic Cummings, consilierul principal al premierului britanic Boris Johnson, se află în mijlocul unei furtuni politice, de când două ziare au dezvăluit vineri seară că a plecat la sfârşitul lunii martie cu soţia sa şi cu fiul lor la părinţi în Durham (400 km nord-est de Londra), în timp ce avea simptome de coronavirus.

G4media.ro scrie că un martor ocular citat de The Sunday Mirror şi The Observer a spus, de asemenea, că l-a văzut pe Cummings într-un cunoscut punct turistic aflat la circa 50 de kilometri de Durham pe 12 aprilie. Consilierul a fost văzut din nou la Durham pe 19 aprilie, după ce se recuperase deja şi se întorsese la Londra, au scris The Guardian şi Mirror în ediţiile lor de duminică.

Opoziția i-a solicitat lui Boris Johnson să-l demită pe Cumming. Inclusiv membri ai Partidului Conservator al lui Johnson s-au alăturat apelurilor de demitere a lui Cummings.

Premierul a spus într-o conferință de presă că a purtat o discuție lungă cu Cummings și a ajuns la concluzia că el a urmat „instinctele oricărui tată şi oricărui părinte” şi că „în orice privinţă, a acţionat responsabil şi legal şi cu integritate” – relatează Agerpres. În consecință, a subliniat că nu-și va demite consilierul.

Opoziția a reacționat imediat: „Este o insultă faţă de sacrificiile făcute de poporul britanic faptul că Boris Johnson a ales să nu întreprindă nicio acţiune împotriva lui Dominic Cummings”, a scris pe Twitter,  Keir Starmer, liderul Partidului Laburist.

În vârstă de 48 de ani, Dominic Cummings este considerat arhitectul campaniei pentru referendumul din 2016 care a dus la Brexit.

Neil Ferguson, epidemiolog la Imperial College London, de asemenea şi-a dat demisia din funcţia de consultant al guvernului după ce a recunoscut că a încălcat regulile de izolare. În situaţii similare s-au aflat şi alţi oficiali de rang înalt din Regatul Unit, care au demisionat recent. Principalul consilier medical al guvernului scoţian Catherine Calderwood a demisionat după ce a ignorat propriile sfaturi şi a călătorit la o a doua reşedinţă într-o zonă rurală de pe coasta de est a Scoţiei. Neil Ferguson, epidemiolog la Imperial College London, de asemenea şi-a dat demisia din funcţia de consultant al guvernului după ce a recunoscut că a încălcat regulile de izolare.

Guvernul britanic a fost ţinta criticilor de săptămâni întregi. Bilanţul deceselor în ţară a depăşit 36.000, făcând din Marea Britanie naţiunea cu cel mai mare număr de victime din Europa, scrie dpa.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8072 0.6014%
USD USD 16.7171 -0.2685%
RUB RUB 0.2263 -0.4837%
RON RON 4.1000 0.6234%
UAH UAH 0.6058 0.0661%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile