Logo Realitatea.md

Gaburici și Eșanu, audiați în ancheta privatizării „Air Moldova”. Unul a recunoscut prejudiciu adus statului, altul a răspuns evaziv (VIDEO)

11 Septembrie 2019, 13:08 // Economie

Fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici și ex-Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, au fost audiația astăzi de către membrii Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează modul în care a fost privatizată Întreprinderea de Stat „Air Moldova”.

La întrebările adresate de către membrii Comisiei, Chiril Gaburici, în mare parte a răspuns evaziv, menționând că nu cunoaște date și nu deține informații despre cele întrebat, deoarece aceste întrebări ar trebui să fie adresate fie reprezentanților companiei Air Moldova, fie comisie, care s-a ocupat direct de vinderea acestei întreprinderi de stat, inclusiv funcționarii de la Agenția Proprietăți Publice.

În ceea ce privește răspunsurile lui Nicolae Eșanu, fiind și membru al Comisiei de privatizare a Î.S. Air Moldova, acesta a declarat că „termenul pe care l-au avut investitorii pentru a-și prezenta ofertele, puțin peste o lună, a fost prea mic, iar din această cauză probabil a dus la faptul că a câștigat compania Blue Air”. „Anunțul trebuia să fie plasat cu minim un an înainte. Termenul a fost mult prea mic pentru a formula o ofertă decentă. Dar asta e legal, cu regret”, a spus Eșanu.

Totodată, ex-Secretarul de Stat a menționat că, ar trebui de schimbat legislația la capitolul ce ține de privatizarea instituțiilor statului, căci în prezent, legile după care se organizează concursurile sunt în detrimentul staului și aduc doar pierderi, decât beneficii pe urma vinderii proprietăților.

În cadrul audierilor erau aşteptaţi și ex-premierul Pavel Filip, directorul Civil Aviation Group Dzinters Pomers, precum şi directorul companiei Blue Air, Oana Petrescu, însă nu s-au prezentat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile