Logo Realitatea.md

Gaburici va participa la cea de-a doua Reuniune ministerială în domeniul Comerțului, de la Kiev. Se va întâlni cu oficiali europeni

18 Mai 2019, 15:47 // Economie

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici va participa în perioada 20 - 21 mai la cea de-a doua Reuniune ministerială în domeniul comerțului, care va avea loc la Kiev. La eveniment vor fi prezenți reprezentanți de nivel înalt ai țărilor Parteneriatului Estic, mai exact, Georgia, Ucraina și Republica Moldova, sub auspiciile Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț, Cecilia Malmstrom. 

Scopul reuniunii este de a evalua punerea în aplicare a prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic, referitoare la dezvoltarea economică și a mediului de afaceri.

Conform agendei, în cadrul reuniunii va avea loc sesiunea plenară în cadrul căreia va fi prezentat studiul pe țară privind implementarea prevederilor DCFTA, succese și constrângeri. Ulterior, va avea loc Masa rotundă, în cadrul căreia vor fi purtate discuții despre istoriile de succes ale companiilor din țările DCFTA. Unul sau doi agenți economici din fiecare țară vor face o prezentare privind activitatea pe piața europeană.

În cadrul Reuniunii Ministeriale în domeniul comerțului, Chiril Gaburici va avea o serie de întâlniri bilaterale cu înalți oficiali europeni, șefi de stat și de guvern. În prima zi ministrul se va întâlni cu Cecilia Malmström, Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț. În cadrul întrevederii, oficialii urmează să discute despre reformele realizate de Republica Moldova pentru a elimina barierele tehnice în calea comerțului, măsurile întreprinse pentru a asigura drepturile de proprietate intelectuală, rezultatele înregistrate ca urmare a accesului mai bun pe piața UE, etc.

De asemenea, Chiril Gaburici va avea întrevederi cu Stepan Kubiv, Prim-viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului al Ucrainei, și cu Natela Turnava, Ministrul Economiei din Georgia, care a fost numită în funcție la 18 aprilie 2019.

În cadrul vizitei, Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, va fi însoțit de Secretarul de Stat, Iuliana Drăgălin, reprezentanți ai Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și mediului de afaceri.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile