Logo Realitatea.md

GALERIE FOTO - Tonele de gunoi de pe râul Bîc rămân a fi o bombă ecologică, iar toată responsabilitatea o poartă oamenii

04 Aprilie 2017, 16:36 // Societate
// Autor:  
Petru Cosoi

Situația dezastruoasă în care se află râul Bîc nu mai este o noutate pentru nimeni, nici pentru Ministerul Mediului, nici pentru Apele Moldovei și cu atât mai mult pentru autoritățile din Chișinău. Și totuși, fiind conștienți de această „bombă ecologică”, râul Bîc rămâne a fi nemonitorizat la modul cel mai serios de către nimeni, acesta fiind transformat într-o adevărată gunoiște. 

Foto simbol

Recent, directorul Apă-Canal Chișinău, Veronica Herța, a menționat că apa uzată și ajunsă în stația de epurare și ulterior revărsată în râul Bîc este peste nivelul admisibil. De aceea, agenții economici urmează să încheie acorduri adiționale pentru respectarea indicatorilor menționați.

Totuși, până în prezent nu au fost luate măsurile respective, iar pe râul Bâc a început să curgă o soluție de un verde consistent. Realitatea.md a încercat să afle despre ce substanță este vorba, însă, fără rezultat, doar redirecționări de la o instituție la alta și de la o persoană la alta.

În urma topirii zăpezilor, redacția noastră a realizat un reportaj foto de la fața locului, priveliştea nu arată deloc încântătoare, de fapt cum este și în prezent.

Sacii întregi de gunoi, sticlele fără număr, materialele de construcții, anvelopele și multe alte tipuri de deșeuri „sugrumă” tot ce crește în jur.

După câteva zile, timp în care am fost redirecționați ba într-o parte, ba în alta, directorul Întreprinderii Municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”, Eliferii Haruţa, ne spune că la sfârșitul săptămânii trecute, Termoelectrica a organizat o zi a curățeniei în urma cărei de pe malurile râului Bîc au fost transportate peste 37 de camioane cu deșeuri menajere.

Totodată, oficialul a precizat că evenimente precum cel organizat de Termoelectrica au fost și anterior, însă, râul devine abundat de deșeuri în doar câteva zile după curățenie.

Reprezentanții Inspectoratului Ecologic de Stat au declarat pentru Realitatea.md că anual, pentru depozitarea deșeurilor și poluarea apei se întocmesc multiple procese verbale, dar totul depinde de atitudinea oamenilor.

Potrivit unui raport, apa râului este deosebit de poluată cu ioni de amoniu, nitriți, detergenți anioni-activi, fier total, compușii cuprului, fenoli, produse petroliere, precum și cu cel mai redus nivel al oxigenului dizolvat în apă, condiții în care au dispărut toate vietățile acvatice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile