Logo Realitatea.md

Gamrețchi a cerut milioane de euro de la firma ce urma să amenajeze parcările cu plată în Chișinău. Mărturii din dosar!

02 Noiembrie 2017, 15:59 // Societate

Pe data de 29 septembrie 2015 - ziua în care compania austriacă „EME Parkleitsystem GmbH” era desemnată câștigătoare a licitiației privind implementarea proiectului parcărilor cu plată în Chișinău, Igor Gamrețchi, pe atunci șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC) era deja de patru zile acționar cu 26% la firma respectivă.

Schema de trucare a licitației, însă, a fost aplicată cu mult mai devreme de Gamrețchi și de omul de afaceri milionar Alexander Pinchescky, beneficiarul din umbră al „EME Parkleitsystem GmbH”, scrie ZdG.md.

Pentru ca să-și asume „rezolvarea problemei în întregime”, inclusiv să-l convingă pe primarul general Dorin Chirtoacă, fostul său coleg de clasă, Igor Gamrețchi i-a cerut omului de afaceri un comision unic de 2 milioane de euro sau 26% din capitalul social al firmei care avea să semneze contractul cu Primăria. Afaceristul milionar și partenerii săi din Ungaria au acceptat cea de-a doua opțiune, care imediat a și fost pusă în practică.

La 10 august 2015, în Cipru, era înregistrată o nouă companie, „Desonia Investments  Ltd”, pe numele lui Eugen (Oigan) Pârciu, nepotul din Germania al lui Gamrețchi. Peste 15 zile, în Austria, era fondată compania „EME Parkleitsystem GmbH”, iar o lună mai târziu, la 25 septembrie, firma cipriotă era introdusă în lista proprietarilor „EME Parkleitsystem GmbH”

Gamrețki susține că nepotul său era „o persoană de încredere, bine cunoscută de Dorin Chirtoacă” și că edilul cunoștea schema de trucare a licitației, dar evită să explice direct dacă a partajat sau nu cu fostul său coleg de clasă cele 26%.

Este cert că, în urma majorării cerințelor obligatorii față de ofertanți, la concursul de implementare a proiectului parcărilor cu plată în Chișinău au depus dosare de participare doar două companii, ambele afiliate milionarului Alexander Pinchescky. Ulterior, contractul cu „EME Parkleitsystem GmbH” a fost semnat de Nistor Grozavu în lipsa aprobării Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

La rândul său, viceprimarul Grozavu, care contrar legii și deciziei CMC din 2 octombrie 2014, a semnat contractul cu „EME Parkleitsystem”, fără aprobarea consilierilor municipali, își motivează semnătura prin faptul că ar fi primit indicații verbale de la Dorin Chirtoacă și că în acel moment nu realiza că face o ilegalitate.

Toate informațiile despre schema de fraudare a proiectului parcărilor cu plată se regăsesc în decizia motivată a instanței de fond în dosarul de trafic de influență pe numele lui Igor Gamrețchi. Mai multe detalii din dosarul parcărilor cu plată care nu au fost făcute până acum publice pot fi citite AICI.

Realitatea.md amintește că Igor Gamrețchi a fost reținut, pe data de 25 aprilie, în dosarul parcărilor cu plată, în care este vizat și primarul suspendat Dorin Chirtoacă.  Tot în această zi, au fost reținute încă șapte persoane, printre care viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, un fost consilier municipal, Ghenadie Ivașcenco, administratorii a trei companii de parking, dar şi omul de afaceri, Alexander Pinchevsky, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea câştigătoare. 

Igor Gamrețchi a fost suspendat din funcție la începutul lunii iulie curent. În prezent, interimatul funcției de șef al Direcției transport Chișinău este asigurat de pretorul sectorului Centru, Oleg Poiată. 

CITEȘTE ȘI:

Igor Gamrețchi, condamnat la doi ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis: Mă așteptam la o măsură nu atât de aspră (VIDEO)

Gamrețchi scapă de ”întuneric”. Instanța de Apel l-a condamnat la închisoare cu suspendare

Fostul șef de la Direcția transport Chișinău Igor Gamrețchi, acuzat că-și costruiește o casă de lux din bani cu proveniență dubioasă (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7760 0.0000%
USD USD 18.0446 0.0000%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.0914 0.0000%
UAH UAH 0.6405 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile