Logo Realitatea.md

Gata cu autorizațiile pentru cei care vând lactate și carne în gherete mobile. Codreanu: Business din ăsta - prinde-mă, dacă poți!

23 Aprilie 2019, 12:52 // Societate

Emiterea autorizațiilor pentru comercializarea ambulantă a produselor lactate și a produselor din carne va fi sistată în municipiul Chișinău. Anunțul a fost făcut de către primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, care a anunțat că va solicita și anularea autorizațiilor care deja au fost emise. Codreanu a declarat că produsele vândute în mijloacele de comerț ambulant nu sunt supuse verificărilor de către ANSA, iar unii vânzători ambulanți sunt conectați în mod ilicit la rețelele electrice ale „Lumteh”.

Foto simbol: basarabia.md

„Voi interzice eliberarea autorizațiilor pentru tot ce înseamnă vânzarea produselor lactate și din carne, pentru tot ce înseamnă ambulant. Sectorul Buiucani o duce bine la capitolul respectiv și sectorul Rîșcani. În aceste două sectoare am văzut mașini ambulante staționate pe trotuare, pe unde trebuie să treacă pietonii, conectate la firele electrice care stau pe jos, conectate nu știu cum la rețelele Lumteh. Voi cere anularea acestor autorizații indiferent de cine au fost eliberate, de pretori sau vicepretori. Am solicitat și poliției să intervină în cazurile respective”, a declarat Ruslan Codreanu.

„Ăsta-i business din ăsta: prinde-mă dacă poți. Vine poliția și îl alungă de aici, și el se duce 200 de metri mai încolo. Colegii din poliție se duc 200 de metri mai încolo, el face două cercuri și se parchează în altă parte”, a adăugat acesta.

Pretorul sectorului Rîșcani, Nicolae Balaur, a explicat că în cele mai multe cazuri este vorba despre comerț neautorizat, anul trecut fiind acordată doar o singură autorizație.

„Agenții economici cred că dacă ei s-au notificat, li se permite să activeze. Notificarea este doar informare prealabilă ca să fie taxat și să achite impozite, dar schema de amplasare, este un act permisiv”, a adăugat Nicolae Balaur. 

Totodată, vicepretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, a dat asigurări că problema va fi soluționată în cel mai scurt timp.

Potrivit IPN, în municipiul Chișinău, au fost emise doar trei autorizații temporare pentru agenții economici care vând produse din carne și patru – pentru cei care comercializează lapte. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile