Logo Realitatea.md

Georgeta Mincu: Cheltuielile pentru întreținerea unui student la Universitatea Agrară se aliniază celor de la universitățile din occident

17 Septembrie 2019, 17:09 // Economie

În opinia ministrei Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, cheltuielile pentru întreținerea unui student la Universitatea Agrară se aliniază celor de la universitățile din occident. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională (CDSI).

Foto: gov.md

Ședința a fost convocată cu scopul de a discuta despre rolul CDSI în revizuirea ofertei educaționale a USAM și optimizarea cheltuielilor instituționale.

„Din documentele oficiale de care dispune ministerul reiese că fiecărui profesor îi revine pentru instruire circa 2 studenți, iar fiecărui profesor îi revine un îngrijitor de încăperi.  În total, universitatea are angajați 57 de portari, 38 îngrijitori de încăperi, alți 44 îngrijitori de WC-uri, 21 de măturători. Cheltuielile de salarizare a acestor angajați se ridică la suma de circa 260 mii de lei lunar. O altă cheltuială majoră continuă este energia electrică. Pentru luna iunie, MADRM a primit spre achitare, facturi de plată în sumă de 365 mii de lei. În opinia mea cheltuielile pentru întreținerea unui student la Universitatea agrară se aliniază celor de la universitățile din occident. Trebuie să vă implicați în optimizarea cheltuielilor pentru servicii, optimizarea personalului de conducere și cel auxiliar, să eliminați orice conflict de interese ce are la bază angajarea în bază de rudenie”, a subliniat Georgeta MINCU, adresându-se membrilor consiliului.

Conform agendei, au fost discutate subiecte ce se referă la procedurile de achiziții publice, fiind accentuată necesitatea utilizării unui ghid pentru procedurile de achiziții publice, eficiența materialelor didactice și științifice, precum și eliminarea conflictelor de interese și revizuirea contractelor de arendă.

În acest context, doamna ministru a reamintit că „în perioada 2017 – 2019, au existat mai multe prescripții înaintate de Inspecția Financiară, însă la MADRM, nu s-a găsit nici un plan de lichidare a iregularităților depistate. Am creat o comisie de audit intern, în care vor fi atrași și reprezentanți ai societății civile. Fiecare instituție trebuie să aibă grijă și să cheltuie responsabil banii statului”.

La final de ședință, doamna ministru a recomandat ca instituția să revizuiască oferta educațională a universității conform necesităților pieței muncii, dar și a sectorului privat care activează în domeniul agroalimentar.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile