Logo Realitatea.md

Ghilețchi cere explicații de la SIS: „Straniu că 25 de ani, acești cetățeni străini au activat aici fără a fi avertizați sau învinuiți de activități ilegale”

06 Septembrie 2018, 16:40 // Actualitate

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, cere explicații de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind expulzarea conducerii și profesorilor de la Liceul Teoretic „Orizont”, în cadrul unei așa numite „operațiuni antitero”.

„Expulzarea celor 7 cetățeni turci ridică mai multe semne de întrebare, iar asemenea decizii trebuie să fie bazate pe dovezi clare, nu doar suspiciuni”. Declarația aparține vicepreședintelui Parlamentului, care cere explicații și probe de la SIS, fapt ce ar justifica operațiunea din această dimineață.

„Este, cel puțin, straniu că 25 de ani, acești cetățeni străini au activat în țara noastră fără a fi avertizați sau învinuiți de activități ilegale, iar acum brusc au devenit persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova. De aceea, am decis să trimit o interpelare în adresa Serviciului de Informații și Securitate privind decizia de a expulza pe cei 7 cetățeni turci care activau în calitate de profesori la Liceul „Orizont" cu solicitarea de prezenta probele care au stat la baza acestor decizii", menționează Valeriu Ghilețchi într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, în dimineața zilei de astăzi, mai mulți cetățeni turci, printre care profesori și manageri ai rețelei de liceuri „Orizont", au fost expulzați din Republica Moldova, fiind suspectați că desfășoară acțiuni ilegale ce ar pune în pericol securitatea națională.

Cu reacții de acest fel, de asemenea, au mai venit și alți deputați din Parlament, care au solicitat de la SIS explicații, precum și unele partide politice extraparlamentare.

De menționat că, până la această oră, Ambasada Turciei în Republica Moldova nu a venit nici cu o reacție, față operațiunea de amploare a forțelor de ordine de la noi din țară. Presa internațională scrie, referitor la acest subiect că la operațiune ar fi participat și serviciile speciale ale Turciei.

Vezi și:

UPDATE! Operațiunea SIS: Șapte cetățeni străini au fost expulzați din Republica Moldova (VIDEO)

Precizare SIS privind operațiunea antitero: „Persoanele nu au fost reținute, ci doar expulzate”

Nicolae Eșanu despre expulzarea cetățenilor turci: „Sper că în mapele SIS există documente solide care justifică acest lucru”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile