Logo Realitatea.md

Ghimpu, după consultările cu Timofti: Cu PCRM rămâne să discutăm la primăvară, când va trebui ales președintele (VIDEO)

09 Noiembrie 2015, 13:38 // Politica

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova va trebui invitat la discuții în primăvara anului viitor, atunci când va trebui votat un nou președinte al țării. Până atunci însă, nu există o alternativă de formare a unei noi majorități parlamentare decât PL-PLDM-PD, împreună cu „grupul Leancă” și deputații neafiliați. Cel puțin asta a declarat liderul liberal Mihai Ghimpu după consultările de astăzi cu președintele Nicolae Timofti, privind desemnarea unui candidat la funcția de premier.

„Ne-am consultat așa cum prevede Constituția. A întrebat părerea noastră și noi am spus: da, corect, Constituția prevede așa, dar în realitate e altceva. Această candidatură trebuie să aibă în spatele său o majoritate parlamentară, minim 51, ca să poată îndeplini programul pe care și-l asumă”, a declarat Mihai Ghimpu la ieșirea din Reședința de Stat.

Liderul PL a precizat că despre candidatură nu s-a vorbit, întrucât „candidatura poate să apară numai atunci când există majoritate parlamentară”. „Candidaturi sunt multe, dar acum e nevoie de majoritate parlamentară”, a mai precizat liberalul.

Întrebat despre posibilitatea formării unei coaliții împreună cu Partidul Comuniștilor, Mihai Ghimpu a spus: „Cu PCRM putem să revenim la discuții, întrucât referendumul pe care l-am prevăzut noi în Acordul AIE-3 de schimbare a mecanismului din 61 în 51 nu mai poate avea loc, înseamnă că cu PCRM rămâne să discutăm la primăvară când va trebui ales președintele. Aici noi putem accepta că e nevoie să discutăm. În rest, la guvernare, nu”.

Astfel, liderul PL și-a reiterat poziția precum că nu există o altă soluție decât o coaliție a partidelor pro-europene, astfel invitând PLDM la o întrevedere privind formarea majorității parlamentare care urmează să aibă loc deseară, la Parlament. „Noi invităm și PLDM-ul să vină deseară la ora 18.00 la această întrevedere. Noi considerăm că supărările trebuie lăsate pentru ziua de ieri. Nu avem o alternativă la ziua de azi decât PL, PLDM și PD și eu am zis despre asta din 2009. Eu am spus că indiferent ce se întâmplă între noi, noi suntem împreună o forță, aparte suntem mici și nu numai noi, dar și Republica Moldova fără aceste trei partide este la marginea prăpastiei, dacă nu la fundul prăpastiei”, a opinat liberalul.

„Când o să apară o alternativă acestor trei partide pentru cursul european, atunci încă mai poți să spui că eu nu vreau, am obosit și gata. Atât timp cât nu există o alternativă la aceste trei partide de a continua cursul european înseamnă că cu toate greșelile, cu toate păcatele, cu toate supărările, trebuie să mergem înainte și asta este poziția PL-ului”, a conchis Mihai Ghimpu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile