Logo Realitatea.md

Ghimpu, nemulțumit de declarațiile ambasadorului Pettit: Am luat la cunoștință cu stupefacție și regret. Este profund regretabil că Excelența Sa face asemenea afirmații

29 August 2016, 12:21 // Politica

Liderul PL, Mihai Ghimpu, critică declarațiile făcute de către domnul Ambasador James Pettit prin care afirma că „Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Moldova nu este România”. Potrivit liberalului, ambasadorul SUA „lezează suveranitatea R. Moldova și dreptul cetățenilor de a-și decide singuri destinul”.

„În legătură cu aceste declarații, mă văd nevoit să fac următoatele precizări: Este profund regretabil că Excelența Sa face afirmații care, nu doar că lezează suveranitatea R. Moldova și dreptul cetățenilor de a-și decide singuri destinul, dar ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de tristă amintire, intervenea în chestiunile identitare din R. Moldova, spunând ce manuale ar trebui să folosim, ce limbă vorbim și, în general, cum să ne identificăm ca neam”, menționează Ghimpu.

Realitatea.md menționează că, în cadrul unui interviu pentru Moldova 1, ambasadorul James Pettit a declarat: ”Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”.

citiți și

Petiție on-line pentru ”expulzarea ambasadorului SUA din Moldova”, după ce a declarat că „Moldova nu este România”

Diacov, în susținerea lui Pettit: Ambasadorii întotdeauna vor apăra independența și suveranitatea țării noastre mai mult decât unii politicieni de-ai noștri

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile