Logo Realitatea.md

Glavan propune ca privatizarea „Sanfarm Prim” să fie interzisă prin lege

16 Iulie 2020, 10:43 // Societate

Deputata Pro Moldova Ruxanda Glavan a anunțat că formațiunea a înregistrat azi, 16 iulie, o inițiativă legislativă pentru a fi interzisă prin lege „joaca de-a scoaterea la privatizare”, doar că aici s-a referit anume la „Sanfarm Prim” SA - unicul depozit farmaceutic din țară. Declarații în acest sens au fost făcute de la tribuna Parlamentului, după ce, în ședința de ieri, Guvernul s-a răzgândit și a scos din lista de privatizări societatea pe acțiuni, în contextul în care toate ajutoarele umanitare pe timp de pandemie merg acolo.

„Este o cedare de moment pentru calma spiritele și a distrage atenția de la subiect. Pentru a evita orice abuzuri în viitor și ținând cont de faptul că, prin noțiunea de securitate farmaceutică, statul are obligația de a se asigura cu produse necesare pentru cetățeni, noi considerăm că trebuie interzisă prin lege joaca de-a scoaterea la privatizare”, a declarat Ruxanda Glavan.

„Pro Moldova a înregistrat azi o inițiativă legislativă ca să fie interzisă prin lege scoaterea la privatizare a „Sanfarm Prim”. Această societate pe acțiuni, unde statul deține pachetul majoritar, trebuie păstrată și fortificată”, a continuat aceasta, exprimându-și speranța că documentul va fi susținut și semnat de alți deputați.

Amintim că, în 2016, adică acum patru ani când Ruxanda Glavan era ministră a Sănătății, oficiala a propus reorganizarea depozitului, pe atunci, pentru a o salva de la situația economică dificilă în care ajunsese. În același timp, experții din cadrul Centrului Național Anticorupție băteau alarma și spuneau că astfel se dorește monopolizarea pieții medicamentelor.

„Sanfarm-Prim” a fost înfiinţată la sfârşitul anilor 30 ai secolului trecut, la Soroca, cu denumirea Depozitul central de Medicamente. Obiectivul principal al unicului depozit farmaceutic cu capital de stat constă în asigurarea întreprinderilor farmaceutice şi instituţiilor medico-sanitare, indiferent de tipul de proprietate, cu produse farmaceutice şi parafarmaceutice de calitate şi la preţuri accesibile.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile