Logo Realitatea.md

Gofman, pentru Zeppelin: ”Furtul miliardului” a fost pregătit de Platon, cu implicarea lui Filat, pentru a bloca parcursul european al R. Moldova (video)

09 Noiembrie 2018, 17:57 // Actualitate

Fostul şef adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) Mihai Gofman a oferit mai multe detalii despre întreaga schemă de fraudare a sistemul bancar în cadrul unui interviu pentru Zeppelin Investigations. Gofman a dezvăluit în cadrul interviului că ”furtul miliardului” ar fi fost o operațiune pregătită minuțios și din timp cu scopul de a bloca parcursul european al Republicii Moldova, iar în spatele schemei a fost implicat raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, fiind acoperită de fostul premier condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă la nouă ani de închisoare, Vlad Filat. 

”Când s-a dus lupta cea mare pentru preluarea Băncii de Economii?, Martie-aprilie 2012? Luptau mai multe grupuri de interes, atunci au câștigat grupul Filat consultat de Platon, Lucinschi, sub pretextul că dacă nu i se dă Banca de Economii iese din alianță, informații care l-e dețineam noi (…) Totul avea o gândire logică și organizare, iar evenimentele erau puse la punct dinainte. Scopul de bază a fost distrugerea vectorului european. Foarte clar să fie. Birocrații de la Bruxelles și Consiliul Europei nu au vrut să ne audă, întrebarea rămâne apropo deschisă. Multe persoane care erau în instituțiile de stat luptau cu noi. Adică noi luptam și cu conducerea noastră și cu cei din afară, începând de la linșări mediatice, condiționări de concedieri. Apropo, concedierea mea a fost solicitată de prim-ministrul Vlad Filat încă pe data de 3 august 2012, în cadrul unei ședințe din sediul Ministerului de Finanțe, unde se aduna ”betonul din alianță”. În care atunci în acele zile a fost scos din funcție Nicolae Platon (șeful Inspectoratului Fiscal), Ion Frunză – care deranja mulți infractori... și Vlad Filat a solicitat ”capul meu” în schimbul la ei. Până la urmă, aceste două persoane au fost scoase. Eu, folosind capacitățile mele, am rezistat. Bineînțeles, s-au început alte jocuri, plasarea diferitor persoane în conducerea CNA-ului, aceeași Cristina Țărnă, că doar Filat a insistat să fie plasată în funcția respectivă; și precum că lupta cu corupția, îl ruga pe Aurel Suhan să inventeze ceva, că este indicație de sus că ”noi trebuie să-l neutralizăm”, a declarant Mihai Gofman.

Fostul colaborator CNA a spus că în schema pusă la cale de serviciile secrete străine erau implicați de asemenea Chiril Lucinschi, pe atunci deputat PLDM, dar și Victor și Viorel Țopa, actualii finanțatori ai Platformei DA, care erau acționari privați ai BEM.

”Normal că fără acționariatul băncii, inclusiv cei privați... nu uitați că totuși 56% aparținea cota statului, care gestiona activele Băncii de Economii. La acea perioadă președinte BEM era Grigore Gacichevici, privații erau frații Țopa, și statul trebuie de văzut după documente, trebuie să verific cine gestiona, cine erau în consiliul de administrare al Băncii”, spune Gofman.

Gofman a mai spus că a transmis încă în 2016 mai multe documente cu privire la devalizarea sistemului bancar, doar că așa și nu au fost făcute publice.

Interviul integral poate fi citit pe zeppelin.md.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile