Logo Realitatea.md

Gogoașa 2.0: Un fost deputat comunist și ministru democrat s-a aciuat la socialiști. Acum vrea să fie consilier

11 Octombrie 2019, 07:30 // Alegeri

Un fost deputat comunist și ministru democrat, candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie pentru funcția de consilier municipal din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Este vorba de Serghei Afanasenco, deputat din partea PCRM în 2009 și ministru al Tineretului și Sportului în 2015 înaintat din partea Partidului Democrat. Acum Afanasenco este pe locul zece în lista PSRM pentru funcția de consilier în CMC.

Serghei Afanasenco este președintele Comitetului Paralimpic din Republica Moldova și a fost prima persoană cu dizabilități din istoria Republicii Moldova care a ajuns în funcția de ministru. Din 2009 și în 2015 acesta a fost antrenor al echipei naționale paraolimpice a Republicii Moldova.

În 2009, timp de câteva luni, între alegerile parlamentare din 5 aprilie și cele anticipate din 29 iulie, Afanasenco a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, fiind pe poziția 57 din listă. Atunci însă Legislativul a fost dizolvat ca urmare a imposibilității Parlamentului de a alege președintele țării.

La alegerile anticipate din 27 iulie 2009, Afanasenco a figurat pe poziția 58, la fel din partea PCRM, iar la cele anticipate din 28 noiembrie 2010 - pe 59, doar că nici în unul dintre aceste cazuri nu a ajuns în legislativ, scorul PCRM fiind în descreștere. La 11 aprilie 2014, acesta a părăsit formațiunea din proprie dorință.

Astfel, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Serghei Afanasenco a fost candidatul pe poziția 26 a listei Partidului „Patria”, condus de Renato Usatîi. Formațiunea însă a fost exclusă din alegeri.

Trei luni mai târziu, la 18 februarie 2015, Serghei Afanasenco a fost învestit în funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul coaliției minoritare PLDM-PDM, susținută și de PCRM, condus de Chiril Gaburici. Atunci Afanasenco a fost înaintat la funcția de ministru de către Partidul Democrat din Moldova.

Nici de această dată însă nu s-a dovedit a fi în funcție pentru o perioadă prea lungă, în condițiile în care peste patru luni, la 12 iunie 2015, premierul Chiril Gaburici și-a prezentat demisia. Astfel, Serghei Afanasenco a fost ministru în exercițiu până la numirea, la 30 iulie, a noului Guvern condus de Valeriu Streleț.

Pe 12 august 2015, deja Guvernul Streleț l-a numit pe Afanasenco în funcția de șef al Agenției Naționale Antidoping.

După o perioadă mai îndelungată de timp departe de opinia publică, Serghei Afanasenco a reapărut în vizor în primăvara acestui an. După ce în spațiul public au apărut mai multe opinii referitor la intenția Primăriei Chișinău de a construi un lift în interior pentru persoanele cu dizabilități, acesta a lăudat decizia promovată în Consiliul Municipal Chișinău de consilierii socialiști. Atunci însă, acesta s-a prezentat drept reprezentant al Asociației persoanelor cu dizabilități „INVASPORT Moldova”.

La alegerile locale generale din 20 octombrie 2019, Serghei Afanasenco s-a regăsit pe poziția a zecea în lista candidaților Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, la funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. Ce-i drept, la „apartenența politică” a acestuia, nu este indicat ca membru al PSRM, la fel ca în cazul candidaților Vasile Chirtoca (poziția secundă) și Ghenadie Botnaru (poziția 7).

În primii zece candidați la funcția de consilier ai PSRM se mai regăsesc Svetlana Popa (3), care este și candidatul PSRM la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr.33, actualii consilieri municipali Dinari Cojocari (4), Alexandr Odințov (5), Alexandr Comarov (6) și Ceban Eugenia (8) și fosta deputată socialistă Marina Radvan (9).

Vedeți și: Primarul gogoașă! A trecut de la PCRM la PLDM, de la PLDM la PD, iar acum de la PD la PSRM. Diacov: „Îi drăcos”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2244 -0.3747%
USD USD 17.4348 0.1131%
RUB RUB 0.2726 -0.1465%
RON RON 4.0365 -0.4268%
UAH UAH 0.7123 0.5080%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile