Logo Realitatea.md

Google împlinește azi 21 de ani!

27 Septembrie 2019, 07:35 // Tech

Motorul de căutare Google împlinește vineri 21 de ani și-și marchează aniversarea printr-un logo special în care este menționată „data de naștere”: 27 septembrie 1998. Creatorii lui nici nu bănuiau atunci că va deveni suportul folosit de cvasitotalalitatea utilizatorilor de internet.

Anul trecut, când a împlinit 20 de ani de la lansare, Google a propus utilizatorilor o incursiune virtuală, prin Street View, în garajul în care a funcţionat primul birou al companiei, scrie Digi24.ro.

Google a fost înfiinţat de Larry Page şi Sergey Brin, doi americani care s-au cunoscut în 1995 pe băncile Universităţii Stanford. Motorul de căutare Google a apărut la 9 ani de la înființarea World Wide Web, internetul modern, care a împlinit și el anul acesta, în martie, trei decenii. 

De-a lungul celor 21 de ani, în plus faţă de motorul de căutare, Google s-a diversificat, propunând utilizatorilor mai multe instrumente practice, aplicații, servicii, gadgeturi.

În prezent, Google are peste 50.000 de angajaţi, dintre care cei mai mulţi lucrează la sediul general al companiei, aflat în California. Compania face parte din grupul Alphabet.

Iniţial denumită „Backrub”, compania a devenit în 1996 Google - nume ce are la bază termenul matematic „googol” folosit pentru numărul format din cifra 1 urmată de 100 de zerouri - cuvânt ce a fost recunoscut oficial ca verb în 2006, fiind inclus în dicţionarele Merriam-Webster şi Oxford English.

Google se poate mândri cu faptul că face parte din „Big Four” („Cei Patru Mari”): cele mai importante companii din domeniul internetului, alături de Apple, Facebook şi Amazon. Marile companii de tehnoligie, precum Apple, Amazon, Google sunt din ce în ce mai criticate, în ultimul timp, din cauza unor opinii potrivit cărora acestea dețin prea multă putere, având un impact negativ asupra pieței, dar și din cauza problemei încălcărilor de confidențialitate.

Astfel, de curând, Google a repurtat o victorie în justiție și și-a asigurat posibilitatea de a aplica „dreptul de a fi uitat” numai pentru utilizatorii din Europa. Compania nu e obligată să aplice prevederile și în restul lumii, au stabilit judecătorii. 

Google a anunțat de curând că va efectua investiţii suplimentare de trei miliarde de euro (3,32 miliarde de dolari) pentru extinderea centrelor sale de date din Europa. Gigantul american al internetului are centre de date în Finlanda, Olanda, Irlanda şi Belgia.

Giganții IT încearcă, încet-încet, să-și reinventeze businessul. În condițiile în care activitățile de bază nu mai înregistrează creșteri mari de venituri, companiile se îndreaptă spre servicii pe bază de abonament. Un exemplu este Apple, care a lansat serviciul de jocuri Arcade. După numai câteva zile, Google a lansat un serviciu similar, Play Pass.

Iar în urmă cu câteva zile, compania Google a făcut un alt anunț uriaș: susţine că a construit primul calculator cuantic, care poate efectua operaţii matematice dincolo de abilităţile celor mai multe dintre actualele supercomputere.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3105 -0.3010%
USD USD 17.3835 0.1833%
RUB RUB 0.2717 -0.2203%
RON RON 4.0570 -0.3194%
UAH UAH 0.6957 0.2883%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile