Logo Realitatea.md

Greceanîi și Dodon despre anularea „Legii anti-propagandă” și adoptarea statutului funcționării limbilor: „Aveți răbdare, nu alergați înaintea trenului” (VIDEO)

15 Ianuarie 2020, 11:50 // Politica

Partidul Socialiştilor urmează să îninteze în plenul Parlamentului o iniţiativă legislativă privind adoptarea unei legi privind funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, precum și să abroge „Legea anti-propagandă”. În cadrul unei conferințe de presă, după ședința comună a lui Dodon, Greceanîi și Chicu, primii doi au oferit răspunsuri evazive privind aceste inițiative, îndemnând jurnaliștii „să aibă răbdare și să nu anticipe lucrurile”.

Embed:

Greceanîi a spus că iniţiativele date vor reprezenta viziunile socialiştilor la acest subiect. „Este viziunea partidului, sigur că noi vom pregăti această iniţiativă o vom face publică, vom veni cu detaliile respective şi vă anunţăm atunci când va fi înregistrat proiectul în Parlament. Nu alergaţi înaintea trenului.", a îndemnat presa, preşedinta Parlamentului.

Ceea ce ține de anularea legii anti-propagandă, Igor Dodon, a spus că „nu vrea să cometeze activităţi ce ţin de Legislativ, și nici de activitatea partidului socialiștilor, însă a amintit că atunci când a fost votată această lege, el a fost împotrivă şi nu a promulgat-o”. 

Cât privește despre o eventuală lege de funcționare a limbilor pe teritoriul țări, PSRM, și-ar propune să ofere limbii ruse statut de „limbă de stat” și cel mai probabil pentru a satisface solicitările unor oficiali ruși făcute în toamna anului trecut, privind oferirea unui statut limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Menționăm că, aceste două priorități au fost stabilite ieri, de către PSRM la ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor, pentru anul 2020, la care a luat parte și Igor Dodon și primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care anterior anunțase că a renunțat la carnetul de membru de partid.

CITEȘTE ȘI:

Lavrov cere ca limba rusă „să se simtă ca la ea acasă” în Republica Moldova. Ce a zis Popescu la întrevederea cu omologul său (VIDEO)

Popescu a prins curaj abia la Chișinău. Cum îi răspunde diplomatul lui Lavrov referitor la menținerea limbii ruse în Moldova (VIDEO)

„Consolidarea statutului limbii ruse în Republica Moldova – instrument al politicii ruse de soft power în spațiul post-sovietic”

Ce spun partidele parlamentare despre solicitarea ambasadorului rus la Chișinău, privind legiferarea limbii ruse ca „limbă de stat”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile