Logo Realitatea.md

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

08 August 2018, 11:12 // Societate

O grupare criminală, specializată în jafuri și tâlhării pe întreg teritoriul Republicii Moldova, a fost deconspirată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Inpectoratului Național de Investigații (INI) al IGP. În urma investigațiilor minuțioase, s-a stabilit că aceasta fura bani și bijuterii din safeuri și din terminale de plată.

Mai mult decât atât, capul grupării era un fost angajat al poliției, care a activat în servicii secrete. Respectiv, acesta cunoștea tehnici de investigații și metode de camuflare și ștergere a urmelor infracțiunii - fapt ce a îngreunat munca PCCOCS și INI.

UPDATE: Dădeau spargeri și furau ca în filme, la indicația unui fost polițist. Momentul reținerii a 5 suspecți de către PCCOCS și INI (VIDEO)

În prezent, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile cinci suspecți, dar și fostul polițist. Alți șapte membri a fost identificați și urmează să fie anunțați în căutare.

Suspecții sunt originari din localitățile de centru și sud ale Republicii Moldova, au vârste cuprinse între 22 și 35 de ani. Doi dintre cei reținuți, sunt frați. Liderul grupării este din Chișinău și a fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne până în anul 2010.

Potrivit procurorului PCCOCS, Denis Rotaru, au fost stabilite cel puțin 17 cazuri în care gruparea a fost implicată. Este vorba despre localități din Strășeni, Ialoveni, Anenii Noi, Bălți, Călărași, Edineț, Glodeni și altele.

„Au fost efectuate 36 de percheziții în diferite locații, inclusiv și la domiciile suspecților. În comun cu colegii de la Procuratura Ialoveni și Strășeni, au fost reținuți trei membri activi, iar ulterior alți 2 și liderul grupării. O parte din membri nu este pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să fie anunțați în căutare, iar alții încă sunt în curs de identificare. Gruparea a fost una destul de ramificată”, a adăugat procurorul.

Gruparea a fost reținută în flagrant delict pe data de 24 iulie 2018, pentru că, de regulă, membrii acesteia aflau ce trebuia să facă chiar în momentul în care trebuia să aibă loc infracțiunea.

PCCOCS și INI au luat o asemenea decizie și deoarece gruparea se pregătea să plece în una din țările Uniunii Europene, unde la fel urma să aibă loc o infracțiune.

„Săvârșeau infracțiunile operativ și foarte obraznic. De câteva ori, Inspectoratul General al Poliției a apelat la ajutorul cetățenilor în contextul unor jafuri din terminalele de plată. În urma perchezițiilor, au fost depistate echipamente speciale.

Nicio spargere de terminal nu a durat mai mult de 60 de secunde, nu utilizau telefoane mobile, ci comunicau prin rații performante. Identificau obiective sau victime cu 10-15 zile înainte de infracțiunea propriu-zisă. Studiau intineraru, ca să nu fie camere de supraveghere. La fiecare crimă, foloseau diferite mașini pe care le lăsau la 4 km de la locul faptei.

Mulți din membri grupării sunt sportivi, adică au o pregătire fizică foarte bună. Din start, am avut o bănuială că este condus de o persoană care cunoaște foarte bine metodele de investigație ale poliției, după care am stabilit cu certitudine”, a explicat Igor Zglavuță, şef de direcție din cadrul INI.

Urmărirea penală continuă. Dacă vor fi recunoscuți vinovați, liderul și membrii grupului criminal organizat vor fi condamnați la pedepse privative de libertate de la 10 până la 15 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6939 -0.2977%
USD USD 17.5518 -0.3678%
RUB RUB 0.2787 -0.3575%
RON RON 4.1700 -0.1150%
UAH UAH 0.6847 1.2570%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile