Logo Realitatea.md

Grupare organizată transnațională, destructurată la Chișinău. Trei persoane, reținute cu substanțe radioactive de 3 milioane euro

06 Decembrie 2019, 17:21 // Societate

O grupare criminală organizată transnațională, specializată în contrabandă cu substanțe radioactive și toxice a fost destructurată în cadrul unei investigații, sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu sprijinul autorităților din Austria și prin coordonare din partea Europol-ului. Astfel, au fost reținute trei persoane în Austria și ridicate spre expertizare 860 grame de presupusă substanță radioactivă, în valoare de 3.000.000 de euro.

foto: politia.md

Ofițerii Direcției investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigație, sub conducerea procurorilor PCCOCS, cu sprijinul autorităților Austriei și reprezentanților Europol, la 25 noiembrie au reținut, pe teritoriul Austriei, doi bărbați și o femeie – cetățeni străini – pentru fapte de păstrare, transportare și comercializare a substanțelor toxice și radioactive, care urmau să tranziteze inclusiv teritoriul Moldovei.

Aceștia au fost reținuți în flagrant, în timp ce urmau să comercializeze către doi investigatori sub acoperire al autorităților din Moldova un container militar cu substanță radioactivă în cantitate de 860 de grame, presupusă în prealabil a fi uraniu îmbogățit 235, la prețul de 3.000.000 euro.

Substanța radioactivă a fost ridicată pentru expertizare de către autoritățile Austriei.

La această etapă, aceștia se află în custodia autorităților austriece. Doi dintre bănuiți au antecedente penale, iar unul din aceștia a fost condamnat pentru fapte ilegale similare.

Activitatea ilicită a bănuiților a fost documentată timp de un an, începând din noiembrie 2018. În Moldova, faptele documentate au avut loc în perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2019, atunci când unul din figuranți – un bărbat, cetățean străin, în vârstă de 37 de ani – și-ar fi desfășurat activitatea cu scop criminal pe teritoriul Moldovei. 

După ce bănuitul i-a propus celor doi investigatori sub acoperire de la Chișinău substanța radioactivă și i-a comunicat că intenționează să efectueze tranzacția în Viena, Austria, procurorii PCCOCS au formulat și trimis o cerere de comisie rogatorie în vederea autorizării măsurilor necesare și pornirii cauzei penale.

Tranzacția a avut loc în Viena, unde aceștia au și fost arestați și se află în custodia autorităților austriece.

Potrivit Codului penal al Republicii Moldova, așa categorii de infracțiuni sunt pasibile de pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la 10 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5617 0.6131%
USD USD 16.6114 0.3601%
RUB RUB 0.2271 1.1581%
RON RON 4.0448 0.5994%
UAH UAH 0.6034 0.6002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile