Logo Realitatea.md

Grupul „Petrenco”, condamnat. Membrii au primit pedepse diferite, însă au fost eliberați până la o sentință definitivă (VIDEO)

28 Iunie 2017, 17:43 // Societate

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a pronunțat astăzi, 28 iunie, sentința în dosarul grupului „Petrenco”. Membrii acestuia au fost condamnați la închisoare cu suspendare, iar fiecare a primit pedepse diferite.

Astfel, fostul deputat și președintele Partidului „Casa Noastră Moldova”, Grigore Petrenco, a primit 4,6 ani de închisoare cu achitarea unei amenzi de 10 mii de lei; activistul Mihail Amerberg - 4,6 ani de închisoare cu achitarea unei amenzi de 8 mii de lei; activiştii Vladimir Jurat, Alexandru Rosco, Andrei Druzi, Oleg Buznea - 3 ani de închisoare; Pavel Grigorciuc a primit 4,6 ani de închisoare cu achitarea unei amenzi de 8 mii de lei; Iurie Cudinov - 4 ani de închisoare și Sergiu Ivanciuc - 4,6 ani de închisoare.

Activiștii, însă, au fost eliberați sub control judiciar până la pronunțarea unei sentințe definitive. „Nu suntem de acord. Consider că este o hotărâre ilegală, o vom contesta la Curtea de Apel. Judecătorii au demonstrat încă o dată că execută decizii politice. Sentința este una foarte dură. Nu ne-am așteptat la ceva mai bun. Vom solicita achitare de la Curtea de Apel. Noi atunci am protestat pașnic, am venit cu probe concludente. Toate acestea sunt la dispoziția structurilor internaționale. Nu întâmplător au fost prezenți reprezentanți ai misiunilor diplomatice la ședința de judecată”, a declarat Grigore Petrenco.

În același timp, se pare că nici procurorul de caz nu este de acord cu hotărârea instanței. „Este prematur să mă expun asupra hotărârii, pentru că trebuie să vedem argumentele instanței. După asta o să ne expunem referitor la temeinicia și legalitatea hotărârii. Poziția noastră era clară. Vom analiza toate argumentele, după care ne vom expune”, a precizat procurorul Ion Brînza.

Decizia motivată a primei instanțe va fi pronunțată pe data de 28 iulie.

Realitatea.md amintește că dosarul grupului „Petrenco” a ajuns în instanță la finele anului 2015. Inculpaţii au fost învinuiţi de organizarea dezordinilor în masă pe data de 6 septembrie 2015, în faţa Procuraturii Generale.

Atunci, mai mulți militanți s-au îmbrâncit cu forțele de ordine, într-o tentativă de a intra în sediul Procuraturii, câțiva polițiști fiind internați în urma confruntărilor în care au fost răniți și civili.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile