Logo Realitatea.md

Gumeniuc, vizat într-un articol din presa din România, neagă legătura cu politicianul-fugar Rizea

12 Octombrie 2020, 16:36 // Societate

Directorul adjunct al SIS-ului din Republica Moldova, Artur Gumeniuc, neagă legătura cu Cristian Rizea, iar informația apărută în presa din România și preluată pe Realitatea.md o califică drept „pretinsă”. Reacția a parvenit pe adresa redacției, după ce Gândul.ro a scris că anume Artur Gumeniuc este persoana intermediară dintre fostul deputat PSD și președintele Igor Dodon.

„În perioada deținerii funcției de secretar al Consiliului Suprem de Securitate, nu am interacționat niciodată cu persoana nominalizată și nu am contribuit nici într-un fel la aflarea acesteia pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult ca atât, menționez că problemele legate de atribuirea cetățeniei Republicii Moldova nu țin de competența secretarului CSS”, a declarat Artur Gumeniuc.

În plus, a adăugat că dezminte categoric informația „prezentată în articolul preluat de instituția media pe care o reprezentați”.

Amintim că Gândul.ro a scris că politicianul Cristian Rizea, condamnat în România, se ascunde în Republica Moldova, unde s-ar bucura de protecția președintelui Igor Dodon. „Cei doi s-au cunoscut prin intermediul lui Artur Gumeniuc, consilier al șefului statului”.

„Sursele GÂNDUL.RO arată că obţinerea acestor acte nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei, adică direct din cabinetul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al Președintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate). Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniștită la Chișinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019. Pe lângă relația deja consolidată cu Serviciul de Securitate moldovean, prin prisma legăturii cu Gumeniuc, devenit adjunct, pentru a-și crea niște legături locale, Rizea a mai primit sprijinul unui fost coleg din PSD”, a scris sursa citată.

Este de menționat că alte persoane cu statut public vizate în articol nu au încă o reacție; nici președintele Igor Dodon, care în prezent candidează independent pentru un nou mandat. Realitatea.md va monitoriza subiectul și vom reveni cu actualizările de rigoare.

Citeste tot despre: Romania
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0442 -1.3981%
USD USD 17.4749 0.1163%
RUB RUB 0.2357 -0.4645%
RON RON 4.3171 -1.4001%
UAH UAH 0.6238 -0.3037%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile