Logo Realitatea.md

Gunoaiele împânzesc parcurile din capitală. Cum a propus primarul capitalei rezolvarea problemei

27 Aprilie 2015, 10:05 // Societate

Odată cu încălzirea vremii, a apărut problema insuficienței coșurilor de gunoi, fie pe stradă sau în parcuri. Mai mult, în ultima perioadă, coșurile existente s-au dovedit a fi neîncăpătoare, ceea ce l-a nemulțumit pe edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, care a evaluat în weekend starea lucruilor din mai multe parcuri din mun. Chișinău.

Foto: realitatea.md

Primarul a propus înlocuirea coșurilor de gunoi cu unele mai rezistente şi de capacitate mai mare. Asta în contextul în care în zilele de weekend, majoritatea locuitorilor capitalei preferă să iasă la aer liber, în special în parcuri, iar astfel se adună mai multe gunoaie.

”Faptul că aceste coșuri de gunoi nu au capacitatea necesară trebuie să ne dea de gândit. Un alt tip de pubele, mai mari, mai încăpătoare, să nu mai mergem pe aceste mici. Salubrizarea a fost două luni, iar acum trebuie să menținem curățenia. Avem o problemă în oraș cu coșurile de gunoi. Trebuie să luăm decizia corectă ca acestea să aibă dimensiunea necesară pentru a face față fluxului”, a declarat Chirtoacă.

Șeful direcției locativ-comunale, Petru Gontea, a menționat că această problemă a apărut în ultimii 2-3 ani, iar în fiecare parc sunt instalate containere mari. ”Urnele sunt mici, iar în parcuri sunt foarte mulți vizitatori. Nu putem pune containere mari la fiecare bancă. Problema a apărut în ultimii doi trei ani. O să ne gândim la această întrebare, o să dublăm numărul de coșuri. Gunoiul este evacuat de 2 ori pe zi, iar în zilele de odihnă se face curățenie în permanență”, a spus Gontea.

Primarul Dorin Chirtoacă a spus că cele aproape 5.000 de pubele nu rezolvă problema și deseori acestea au un rol decorativ. Acesta a menționat faptul că în capitală nu a fost niciodată alocat un buget pentru evacuarea gunoiului de pe trotuare și eliberarea coșurilor de gunoi, iar acest lucru s-a făcut până acum de pe contul de deservire a blocurilor.

”În ultimii ani, a fost crescută alocația pentru Direcția locativ-comunală, dar este prea puțin, mai trebuie format un serviciu aparte și trebuie alocat buget aparte pentru așa ceva. Vreau să vă rog când veți procura coșuri să luați în calcul altă formulă. De luat un parc probă și să vedem calibrul pe care trebuie să-l alegem în anii următori. Anul acesta, putem doar să menținem ceea ce este”, a mai spus Chirtoacă.

Pe parcursul anului curent, se planifică instalarea în total a 400 coşuri de gunoi, în zonele aglomerate ale oraşului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile