Logo Realitatea.md

Guvernatorul BNM s-a întâlnit cu ambasadorul României, Daniel Ioniță

07 Iulie 2020, 13:33 // Economie

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Dialogul s-a axat pe colaborarea bilaterală moldo-română, contextul financiar-bancar pe fundalul crizei și abordările băncii centrale în acest sens, precum și necesitatea continuării reformelor în sistemul bancar de la noi.

Foto: BNM

De asemenea, discuțiile au vizat perspectivele semnării de către Republica Modova a unui acord cu FMI și importanța acestuia pentru dezvoltarea economică a țării.

Guvernatorul Octavian Armașu a menționat însemnătatea pentru Republica Moldova a atitudinii solidare și empatice manifestate de România față de cetățenii noștri prin asistența umanitară și financiară oferită în mod generos în această perioadă dificilă. Oficialul BNM s-a referit, de asemenea, la experiența rezultativă de colaborare dintre Banca Națională a Moldovei și Banca Națională a României.

La rândul său, ambasadorul Daniel Ioniță a apreciat evoluția reformelor din sistemul bancar al Republicii Moldova, în special transparentizarea acționariatului și alinierea la standardele de supraveghere bancară internaționale, care au determinat venirea unor investitori strategici europeni, între care și investitorul din România de talie internațională – Banca Transilvania.

În încheiere, oficialul a exprimat deschiderea României de a fi alături de Republica Moldova și de a o susține în parcursul său european, subliniind importanța menținerii independenței autorității monetare și de supraveghere, precum și a modernizării în continuare a sectorului bancar.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile