Logo Realitatea.md

Guvernatorul BNM s-a văzut cu ambasadorul SUA la Chișinău

03 Iulie 2020, 14:48 // Economie

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, se arată într-un comunicat emis presei.

Oficialii au discutat, în principal, despre mersul reformelor în sectorul bancar și menținerea stabilității financiare. La fel, a fost abordată perspectiva încheierii de către Republica Moldova a unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional. În acest sens, discuțiile au vizat misiunea FMI, care va veni  săptămâna viitoare cu opinii asupra evaluării politicilor la nivel macroeconomic, precum și a unui șir de aspecte ce vizează activitatea Băncii Naționale a Moldovei, în mod special, importanța menținerii independenței băncii centrale pentru asigurarea stabilității financiare a Republicii Moldova.

În acest context, Octavian Armașu a menționat eforturile băncii centrale și rezultatele obținute în asigurarea guvernanței și mecanismelor de control, care reprezintă un obiect important al evaluărilor desfășurate de această organizație internațională pentru acordarea asistenței financiare. Guvernatorul BNM s-a referit la importanța angajamentelor pe care urmează să și le asume Republica Moldova în cadrul unui viitor program cu FMI pe fundalul actualei situații epidemiologice și care să sprijine dezvoltarea țării noastre pe termen lung.

Ambasadorul SUA, la rândul său, a apreciat mersul reformelor în sectorul bancar și  continuitatea acestora, accentuând necesitatea conlucrării autorităților care să asigure stabilitatea  și susținerea  progreselor economice ale țării. Oficialul SUA a subliniat necesitatea a menținerii independenței BNM.

În încheierea discuțiilor, Octavian Armașu a apreciat înalt susținerea SUA. La rândul său, Dereck J. Hogan și-a exprimat speranța că Republica Moldova va  reuși să semneze noul program cu FMI și, în cadrul angajamentelor asumate, să realizeze în continuare progrese care să susțină dezvoltarea economică.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile