Logo Realitatea.md

Guvernul, în frunte cu Ion Chicu, s-a testat la COVID 19 la un laborator privat, deși îndeamnă cetățenii să o facă doar la ANSP

31 Martie 2020, 12:02 // Societate

Întreg Cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, împreună cu șeful Executivului, Ion Chicu, au efectuat teste pentru Covid-19 la un laborator privat din Chișinău, ce are permisiunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în acest sens. Oficialii au mers în această dimineață la laborator, unde le-au fost prelevate probele, deși reprezentanții Guvernului, inclusiv ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și premierul Ion Chicu, în nenumărate rânduri, a îndemnat cetățenii să nu se testeze la COVID 19 în laboratoare private.

Solicitat de Unimedia, consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, a confirmat că întreg Cabinetul de miniștri s-au testat astăzi la COVID 19, la un laborator privat.

Este o decizie ca și măsură de precauție, în primul rând, pentru că toți noi contactăm cu foarte mulți oameni și, cu toate că întreprindem măsurile recomandate de protecție, pericolul de a prelua infecția există. Am apelat la un laborator privat pentru ca să nu încărcăm laboratorul ANSP şi să nu încălcăm tacticile aplicate de medici. Nicio persoana din echipa Guvernului si a cabinetului primului ministru nu prezinta simptome, respectiv medicii nici nu trebuie să ne înregistreze.Testele sunt achitate de fiecare, din propriul buzunar”, a explicat Dragancea.

Este vorba despre circa 30 de probe prelevate, funcționarii care ies zilnic la birou, ceilalți angajați ai aparatului șefului Executivului fiind plasați în regim de lucru la distanță.

„Este o decizie rațională reieşind din circumstanțele în care activează Guvernul şi importanța funcționalității lui pentru administrarea situatiei epidemiologice”, a adăugat Vitalie Dragancea.

Reiterăm că, reprezentanții Guvernului, inclusiv ministra Sănătății, cât și premierul, au solicitat cetățenilor să nu facă testele asupra coronavirusului la laboratoarele private, deoarece rezultatele acestora „nu ar fi autentice, întrucât nu au certificarea OMS”. Potrivit acestora, unicul laborator certificat de Organizația Mondială a Sănătății este cel al ANSP.

Citeste tot despre: ANSP, COVID 19, Guvern, laborator privat, testat
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile