Logo Realitatea.md

Guvernul a aprobat modificări în Constituție privind reforma justiției. Chicu către Nagacevschi: „Grăbiți-vă încet, domnule ministru...”

30 Septembrie 2020, 16:18 // Societate

Guvernul a aprobat proiectul cu privire la modificarea Constituției, prezentat de ministrul Nagacevschi. Acesta a menționat că este vorba despre reforma justiției și reforma Consiliului Superior al Magistraturii și că urmează „urgent” să obțină avizul Curții Constituționale pentru a transmite proiectul către Parlament.

Embed:

Proiectul propune:

  • excluderea termenului de probă pentru judecători;
  • stabilirea doar a imunității funcționale pentru judecatori;
  • unificarea formulei de numirea lor în funcție;
  • formula de resetare a CSM, „soluționând inclusiv chestiunea membrilor judecatori și non-judecatori la momentul intrării în vigoare a prezentului proiect de lege”.

„Proiectul a fost consultat intensiv pe parcursul săptămânii trecute pe platforma Consiliului Europei, astăzi a apărut și declarația Consiliului Europei în care se menționează expres că proiectul de lege corespunde cerințelor Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția. Proiectul a fost transmis inclusiv Comisiei Europene pentru analize și poziția lor este de asemenea una adecvată”, a explicat Nagacevschi.

Premierul Chicu a îndemnat miniștrii să susțină proiectul întrucât modificările au obiectivul principal de a diminua implicarea politicului în justiție.

Ulterior ministrul Justiției a explicat ce procedură urmează și a reiterat „urgența” implementării proiectului.

„Urmează urgent să publicăm în Monitorul Oficial proiectul de lege, nota informativă, Hotărârea de Guvern. O transmitem urgent Curții Constituționale, Curtea Constituțională urgent să ne ofere avizul și imediat transmitem către Parlament”, a punctat Nagacevschi.

„Grăbiți-vă încet, domnule ministru. Urgența e clară dar vă rog așa ca să...”, i-a răspuns prim-ministrul.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile