Logo Realitatea.md

Guvernul a dat undă verde și propune Parlamentului să instituie stare de urgență în țară. Nu înainte de a modifica legea (VIDEO)

16 Martie 2020, 19:15 // Politica

Guvernul a aprobat în cadrul ședinței extraordinare de luni, 16 martie, propunerea de a institui stare de urgență în toată țara, în contextul răspândirii pandemiei de coronavirus. Astfel, Parlamentul urmează să decidă dacă instituie sau nu stare de urgență, prin convocarea unei ședințe și punerea în dezbatere a subiectului dat.

De asemenea, Cabinetul de miniștri au aprobat modificarea unui articol din Legea privind declararea stării de urgență, prin abrogarea textului „adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice şi a legislaţiei electorale, precum şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale (art. 4, al. 2)”. Astfel, pe durata stării de urgență Parlamentul va putea adopta legi organice, dar și vor putea fi organizate alegeri. La fel, au fost modificate unele articole privind oferirea unor atribuții suplimentare Comisiei pentru situații excepționale.

„Regim de urgență pe teritoriul Republicii Moldova nu am avut, dar studiind legislația noi am observat că atribuțiile, nu știu de ce, sunt descrise exhaustiv în legea respectivă, fapt care limitează capacitățile Comisiei pentru situații excepționale, ceea ce este inadmisibil, ținând cont de specificul acestei situații și, în condițiile date, noi excludem normele care limitează capacitățile acestei comisii.

În același timp, limitarea asta de a adopta legi organice a Parlamentului Republicii Moldova este nejustificată, ori studiind Constituția RM vedem că, în regim de urgență, Parlamentul nu poate revizui Constituția țării. Respectiv, prin lege organică să limitezi capacitatea Parlamentului de a adopta legi organice este inadmisibil. De aceea, noi propunem readucerea la normalitate a respectivei legi”, a menționat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi în argumentarea proiectului.

Premierul Ion Chicu a ținut să precizeze în ceea ce ține de „excluderea posibilității desfășurării alegerilor”. „Teoretic, asta înseamnă, dacă adoptăm acest proiect, că pe perioada stării de urgență s-ar putea organiza alegeri. Ce opinie aveți la acest capitol? Pare...”, a comentat Chicu.

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu s-a arătat de aceeași poziție: „Considerăm că starea de urgență într-adevăr se determină reieșind din niște circumstanțe de fapt și de drept existente, care în primul rând reprezintă un risc pentru sănătatea publică și în general pentru stat, context în care noi considerăm că în perioada vizată sunt inadmisibile organizarea cărorva alegeri, cu atât mai mult că acesta este unul din riscurile primordiale pentru sănătatea publică”.

De altă parte, Face Nagacevschi a menționat că „în perioada urgențelor au fost organizate alegeri, spre exemplu, în Franța și nu a fost nicio problemă”. „Este nevoie, pur și simplu, de a lua măsuri suplimentare. În același timp, Comisia pentru situații excepționale poate interveni și dacă constată că există un risc extrem de mare poate bloca alegerile respective, însă norma dată este o normă generală instituționalizată fără a ține cont de specificul situației excepționale și stabilește per general că nu este posibil de făcut alegeri.

Doar nu în toate cazurile trebuie să fie îngrădit dreptul fundamental de a alege și de a fi ales. Respectiv, Comisia situații excepționale va putea gestiona situația aceasta și nu este absolut nicio problemă”, a argumentat ministrul Justiției.

Într-un final, supusă votului, modificarea legii a fost susținută unanim, chiar și de ministra Viorica Dumbrăveanu care a fost împotriva organizării alegerilor pe timp de stare de urgență, cum este în cazul dat pandemia cu Coronavirus.

Momentul în care miniștrii votează:

Starea de urgență ar urma să fie instituită pe un termen de 30 de zile. 

Deocamdată, Serviciul de presă al Parlamentului nu a anunțat despre data și ora la care se va convoca ședința extraordinară a plenului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)