Logo Realitatea.md

Guvernul a numit în funcții trei secretari de stat noi! Năstase, curios de numele unuia, iar tatăl altuia va trebui să scrie cerere de demisie

11 Septembrie 2019, 14:40 // Actualitate

Cabinetul de Miniștri a votat, în cadrul ședinței de astăzi, numirea a trei secretari de stat noi la Ministerul Sănătății și cel al Educației. Chiar dacă nu ține de Ministerul de Interne, unul dintre candidați a trezit, în mod special, curiozitatea vicepremierului Andrei Năstase.

La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în calitate de secretari de stat au fost numiți Ion Dodon și Artiom Sîci. Ministrul de Interne, vicepremierul Andrei Năstase, nu și-a putut potoli curiozitatea de a întreba dacă nu cumva acesta are legături de rudenie cu președintele Igor Dodon.

„Nu?! Precis?! Chiar dacă ați fi fost..., nu e nicio problemă”, a spus Năstase precizând că e o curiozitate mai mult de dragul presei.

Până în prezent, Ion Dodon a exercitat funcția de șef de cabinet a ministrei Ala Nimerenco. Acesta este jurist de profesie, are o experiență vastă în domeniul avocaturii, consultant principal pe probleme de drept la Aparatul Guvernului.

Legături de rudenie însă are cel de-al doilea proaspăt secretar de stat al Ministerului Sănătății. Artiom Sîci este fiul vicepreședintelui Casei Naționale de Asigurări Sociale, Alexei Sîci. Astfel, pentru a evita orice conflict de interese, ministrul Ala Nemerenco a declarat că odată cu numirea lui Artiom Sîcî în funcție, tatăl său își va depune cererea de demisie.

Artiom Sîci a activat anterior în cadrul Asociației Internaționale a Fondurilor de Pensii și Organizației Mondiale a Muncii, fiind responsabil de politicile sociale. Are studii în Medicină și un Master la Facultatea de Drept de la Moscova.

Tot azi, în funcția de secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a fost numită Victoria Nagy Vajda (Josanu). În prezent aceasta activează la București și urmează să revină în țară începând cu ziua de 17 septembrie. Are masterat în afaceri internaționale la București, a activat în cadrul Institutului Național Român, fiind fondatoarea Asociației Obștești „Arbor” care s-a ocupat de promovarea și sprijinul unor proiecte ale cetățenilor moldoveni în România.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5899 -1.0971%
USD USD 16.6432 -0.4421%
RUB RUB 0.2255 -0.3535%
RON RON 4.0514 -1.1854%
UAH UAH 0.5992 -1.0895%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile