Logo Realitatea.md

Guvernul ia măsuri în campanie electorală. A fost semnată o indicație adresată autorităților publice și a fost creat un grup de lucru (DOC)

07 Octombrie 2019, 16:40 // Societate

Secretarul general de stat, Andrei Spînu, a semnat și o indicație adresată autorităților publice, în care cere acestora să trateze echitabil toți concurenții electorali. Documentul mai stabilește ca nimeni dintre funcționarii publici să nu fie obligat să participle la întrunirile organizate de candidații electorali, desfășurarea evenimentelor în afara orelor de muncă și să nu fie afectată actitivitatea instituției.

Totodată, Guvernul a înaintat mai multe demersuri către Serviciul Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, MAI, Serviciului Vamal și SIS pentru a verifica tranzacțiile dubioase care vin din afara țării în timpul campaniei electorale și a nu admite folosirea acestor bani în finanțarea partidelor. Suplimentar, Executivul a solicitat instituțiilor publice să verifice neadmiterea coruperii alegătorilor, iar lucrătorii din domeniul asistenței sociale să distribuie ajutoarele sociale în strictă conformitate cu legea.

Secretarul General a mai precizat că la indicația Prim-ministrului Maia Sandu, a fost creat Grupul de lucru interinstituțional pentru coordonarea monitorizării administrației publice centrale orientate spre asigurarea bunei desfășurări a alegerilor din 20 octombrie 2019. Grupul de lucru a avut discuții cu mai multe instituții publice pentru a identifica donațiile suspicioase în perioada campaniei electorale.

Și de această dată, Ministerul Afacerilor Interne va avea un rol important în urmărirea și investigarea cazurilor de corupere a alegătorilor. „În perioada 8-10 octombrie, în comun cu Centrul pentru Instruire Continuă în domeniul electoral, 85 de funcționari din cadrul MAI vor avea parte de instruire în acest domeniu, inclusiv despre responsabilitățile Poliției în ziua alegerilor”, a declarat Secretarul de Stat al MAI, Ianuș Erhan.

La final, Secretarul General al Guvernului a îndemnat reprezentanții mass-media, dar și  cetățenii să nu fie indiferenți față de abuzurile la care sunt martori și să ia atitudine, sesizând organele competente. „Vă rog să nu vă mai fie frică. Republica Moldova s-a eliberat. Urmează un scrutin electoral pe care noi toți ni-l dorim a fi liber și corect. Fiți parte a procesului electoral și nu permiteți încălcări și abuzuri! În cazul în care veți fi martori ai abuzurilor și încălcărilor, vă rugăm să vă adresați Comisiilor de circumscripție, Poliției sau Serviciului 112, în cazuri de urgență”, a reiterat Andrei Spînu.

VEZI ȘI:

(VIDEO) Funcționarii care se vor implica în campanie electorală în timpul orelor de muncă vor fi demiși

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile