Logo Realitatea.md

Guvernul își propune să vină cu o nouă rectificare la buget pentru agricultori. „Vom merge pe procedura clasică”

10 Iulie 2020, 20:34 // Economie

Guvernul își propune să vină cu o nouă rectificare la bugetul de stat, pentru a putea oferi un ajutor în plus agricultorilor care inițial au fost loviți de secetă, iar acum de precipitațiile abundente. Prim-ministrul Ion Chicu a enumerat în acest sens acțiunile pe care le întreprinde cu colegii săi miniștri întru căpătarea finanțelor, precizând totodată că speră, de data aceasta, ca rectificarea să aibă loc pe procedură clasică. Or, nu s-a înțeles clar ce înseamnă, în viziunea lui Ion Chicu, „procedura clasică”, în contextul în care de cele mai multe ori Cabinetul de miniștri decidea să-și asume răspunderea în fața Parlamentului și nu să lase proiectele aprobate spre dezbateri, supliniri cu amendamente din partea deputaților și altele.

„Azi, am analizat prejudiciile din ultimele trei săptămâni, în urma ploilor, și am luat unele decizii de acordare a suportului pentru autoritățile publice locale și, nemijlocit, cetățenilor din fondul de intervenții (sate din raioanele: Ialoveni, Telenești și altele). Au fost 12 solicitări, dintre care 11 au fost aprobate care integral, care parțial. Referitor la una, mai avem nevoie de informații și precizări. Suma totală oferită depășește 12 mil. de lei. Cu siguranță, urmează și alte solicitări, care la fel vor fi evaluate. La cele mai multe ne așteptăm din partea agriculturilor, pentru că în linii mari suportul inițial este destinat pentru repararea drumurilor afectate, gospădiriile casnice...”, a explicat Ion Chicu.

Șeful Executivului a mai promis că, pe lângă deciziile luate până acum pentru agricultori cu privire la fondul de subvenționare, se va pregăti o rectificare suplimentară la bugetul de stat până la sfârșitul lunii iulie întru ajutorul în plus pentru agricultori.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile