Logo Realitatea.md

Guvernul propune să fie deschise 83 de secții de votare pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția nr.50 (DOC)

10 Septembrie 2019, 12:13 // Alegeri

Pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare noi pentru funcţia de deputat în circumscripţia electorală uninominală nr. 50 din 20 octombrie curent, Guvernul propune deschiderea unui număr total de 83 secţii de votare peste hotare, dintre care 27 în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, iar 48 suplimentare.

În acest sens, Guvernul pune spre dezbatere a acestei inițiative, pentru crearea condiţiilor și asigurării dreptului la vot fiecărui cetăţean al  Republicii Moldova care se află în străinătate.

Potrivit Guvernului, numărul secţiilor de votare din străinătate a fost stabilit în urma unei ample analize efectuate de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în baza propunerilor misiunilor diplomatice şi oficiile consulare ale ţării, în funcţie de evidenţa de care dispun misiunile şi datele oficiale obţinute de la autorităţile statelor de reşedinţă.

Astfel, s-a luat în calcul numărul şi repartizarea zonală a concetăţenilor în străinătate, informaţiile deţinute de autorităţile publice centrale, inclusiv datele statistice relevante, numărul de alegători care au participat la scrutinele precedente, numărul de cetăţeni care s-au înregistrat în prealabil pentru alegerile parlamentare noi și demersurile asociaţiilor diasporei de peste hotare.

Amintim că, la 20 octombrie curent, în circumscripţia electorală uninominală nr. 50 vor avea loc alegeri parlamentare noi. Până în prezent, și-au anunțat intenția de a candida următoarele persoane: Galia Sajin din partea Blocului ACUM, Anatol Ursu din partea Partidului Popular Românesc, Alexandru Roșco din partea Partidului Stânga Europeană, Iure Bojoncă din partea Partidului Liberal, Dorin Dușciac din partea Partidului Unității Naționale, Vitalia Pavlicenco din partea Partidului Național Liberal, și candidații independenți Valentin Haraz, Vasile Calmațui, Ion Dron și Ilie Rotaru.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2684 -0.6041%
USD USD 17.4021 -0.4331%
RUB RUB 0.2731 -0.2192%
RON RON 4.0326 -0.6186%
UAH UAH 0.7343 0.1910%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile