Logo Realitatea.md

Guvernul respinge inițiativa lui Igor Dodon privind anularea „întoarcerii miliardului”: Abrogarea legii nu înlătură efectele juridice produse

15 Februarie 2017, 15:38 // Politica
// Autor:  
Petru Cosoi

Prima inițiativă a Președintele Igor Dodon cu privire la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetățenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar a fost respinsă de Guvern. Decizia Cabinetului de miniștri a fost luată în cadrul ședinței Guvernului de astăzi, 15 februarie.

Potrivit Guvernului, la înaintarea propunerii legislative respective nu s-a ținut cont de faptul că abrogarea unui act normativ are un caracter definit. Or, abrogarea unei legi nu înlătură efectele juridice produse deja. 

Guvernul face referire la obligațiile de stat eliberate, iar neîndeplinirea obligațiilor la garanțiile respective, oricare ar fi fost motivele, ar fi însemnat defaultul tehnic al statului și asumarea unui sir de consecințe grave, precum suspendarea finanțării externe din partea partenerilor externi de dezvoltare, donatorilor și instituțiilor financiare internaționale, scăderea ratingului de țara, decapitalizarea Băncii Naționale a Moldovei etc.

Totodată, emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat a fost una dintre acțiunile prealabile în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional, asa cum este menționat și în Scrisoarea de intenții semnată de autorități și în Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile