Logo Realitatea.md

Guvernul Sandu poate fi demis până sâmbătă! Ce se întâmplă după angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului pe Legea Procuraturii

06 Noiembrie 2019, 13:35 // Politica

Guvernul își asumă răspunderea în fața Parlamentului asupra unui nou proiect de modificare a Legii Procuraturii, astfel încât lista scurtă a canidaților la funcția de procuror general să fie înaintată Consiliului Superior al Procurorilor de către prim-ministrul țării. În acest sens, Guvernul condus de Maia Sandu ar putea cădea până sâmbătă.

Potrivit Constituției, „Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege”.

Astfel, dacă moțiunea de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, este votată de „majoritatea deputaților” aleși în Parlament, întreaga compoență a Guvernului va fi demisă.

„Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat se consideră adoptat, iar programul sau declaraţia de politică generală devine obligatorie pentru Guvern”, mai prevede articolul 106 prim al Constituției.

În aceste condiții, dacă Guvernul va prezenta azi Parlamentului proiectul de lege în privința căruia vrea să-și asume răspunderea, termenul de trei zile va expira în ziua de sâmbătă, 9 noiembrie.

Socialiștii deja au solicitat, în cadrul unei conferințe desfășurate la Parlament concomitent cu ședința Guvernului, demisia „de onoare” a ministrei Justiției, Olesea Stamate. Astfel, dacă aceștia vor vota alături de opoziția parlamentară a PD și Partidului „Șor” pentru demisia Guvernului, declarația deputatului democrat Andrian Candu privind revenirea Partidului Democrat la guvernare mai degrabă decât cred unii, prinde contur.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile