Logo Realitatea.md

Guvernul și-a început ședințele în teritoriu. Prima locație, raionul Fălești. Subiectele discutate dintre administrația centrală și cea locală (FOTO)

22 Iunie 2018, 14:45 // Actualitate

Premierul Pavel Filip cu întregul Cabinet de miniștri a desfășurat astăzi prima ședință comună cu reprezentanții administrației publice locale din raionul Fălești, unde au fost dezbătute cele mai stringente probleme ale locuitorilor din regiune, pentru a fi soluționate. Filip consideră că noul format de întrevederi, care presupune intervenția consolidată a echipei guvernamentale în fiecare raion al țării, va intensifica conlucrarea între APC și APL.

Foto: gov.md

„Știu că mai există tendința de a sta pe diferite părți ale baricadei, dar îmi doresc să schimbăm acest lucru, pentru că împreună suntem responsabili în fața cetățenilor și avem obligația de a le oferi o calitate mai bună a vieții. Sunt sigur că această comunicare ne va face să fim mai uniți și să ne realizăm împreună obiectivele", a spus Filip.

Prim-ministrul a spus că, dacă la preluarea mandatului, eforturile Executivului erau orientate spre stabilizarea situației economice din țară și deblocarea finanțării externe, în prezent, autoritățile sunt concentrate pe promovarea reformelor și a proiectelor de modernizare a țării. În acest sens, premierul a  evidenţiat reforma administraţiei publice centrale, lansată pentru sporirea eficienţei instituţiilor statului și reformele inițiate pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, care au generat creșterea economică, oferind statului posibilitatea de face investiții sociale.

„Au venit bani mai mulți la buget pentru că oamenii au început să lucreze mai bine și să plătească impozitele. Este adevărat că reformele nu îți aduc imagine și sunt deseori criticate, dar s-a dovedit că în timp acestea dau rezultate", a accentuat premierul. Încasările în creștere la buget au permis majorarea alocațiilor sociale și implementarea cu succes a reformei pensiilor. Urmează îmbunătățiri și în asistența medicală primară, sectorul spitalicesc, dar și continuarea proiectelor inițiate în domeniul securității energetice.

La rândul lor, reprezentanții APL au relatat despre situaţia din teritoriu, apreciind susţinerea Guvernului în anumite situaţii, şi enunţând, în același timp, problemele care necesită implicarea autorităţilor centrale. Printre acestea au fost menţionate: nivelul scăzut de salarizare în sectorul bugetar, care generează deficit de cadre în instituţiile publice, reconstrucția apeductului din raion, dezvoltarea agriculturii, taxele locale, finanțarea insuficientă a instituțiilor de învățământ, asistența socială și necesitatea achiziționării echipamentelor moderne pentru instituțiile medicale.

În ceea ce privește problema apeductului din Fălești, premierul a precizat că acest subiect este în atenția Executivului și că în discuții cu Ministerul Finanțelor s-a examinat posibilitatea alocării resurselor financiare necesare în acest sens. Tot astăzi, echipa guvernamentală va merge în cele 76 de localități din raionul Fălești pentru a discuta la direct cu cetățenii. Premierul a menționat că la finele zilei, membrii Guvernului se vor întruni într-o ședința de totalizare pentru a discuta în detaliu problemele abordate în localitățile raionului și posibilitățile de soluționare a acestora.

Amintim că, după ședința din această săptămână a PDM, Vlad Plahotniuc a declarat că membrii Guvernului în frunte cu prim-ministrul Pavel Filip, va efectua în fiecare vinere ședințe în teritoriu, pentru a putea mai ușor depista cu ce probleme se confruntă oamenii din raioanele țării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile