Logo Realitatea.md

Guvernul va lichida cinci întreprinderi de stat

21 Octombrie 2020, 17:24 // Economie

Cinci întreprinderi de stat urmează a fi lichidate, în urma deciziei aprobate astăzi la ședința Guvernului. Este vorba despre Stațiunile Tehnologice pentru Irigare din Hîncești, Briceni, Vulcănești, Drochia și Orhei.

Foto: apelemoldovei.gov.md

Agenția Proprietății Publice va asigura transmiterea barajelor, digurilor de protecție împotriva inundațiilor și a căilor de acces din gestiunea
întreprinderilor în proces de lichidare în administrarea Agenției „Apele Moldovei”, subordonată Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Disponibilizarea salariaților întreprinderilor de stat menționate se va efectua în conformitate cu prevederile legislației muncii.

„Întreprinderi din domeniul irigării avem, irigare nu avem. Au rămas doar ștampila, directorul și contabilul care generează pierderi. Ideea de a transmite ce e posibil asociațiilor consumatorilor de apă este bună și trebuie susținută”, a declarat premierul Chicu în cadrul ședinței.

Întreprinderile de stat livrarau apă pentru irigarea culturilor agricole și aveau activitate cu caracter sezonier. Acestea activau în condițiile unei concurențe dure din partea sectorului privat, iar menținerea lor este imposibilă fără alocarea continuă a mijloacelor bugetare din parte statului.

În urma Raportului auditului performanței activității întreprinderilor de stat al căror fondator în anii 2015-2018 a fost Agenția „Apele Moldovei”, Curtea de Conturi a constatat multiple deficiențe:

  • Exploatarea sistemelor de irigare după normative învechite;
  • Admiterea cheltuielilor excesive în desfășurarea procesului de irigare.

În aceste condiții întreprinderile au acumulat datorii pe care nu le pot onora: peste 13 milioane de lei în total.

Valoarea contabilă a activelor constituie circa 57 de milioane de lei.

În procesul de lichidare a întreprinderilor respective, bunurile nesolicitate de către asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, urmează a fi evaluate și valorificate, iar mijloacele financiare obținute vor fi direcționate primordial la stingerea datoriilor salariale, datoriile față de buget etc.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5541 0.2228%
USD USD 17.2383 0.0546%
RUB RUB 0.2261 -0.7898%
RON RON 4.2182 0.2329%
UAH UAH 0.6047 -0.1651%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile