Logo Realitatea.md

Guvernul vrea să lase fără noul sediu Oficiul Avocatului Poporului, prin abrogarea unei Hotărâri din 2019. Apelul Ombudsmanului

19 Mai 2020, 15:32 // Actualitate

Guvernul intenționează să abrogarea Hotărârii Cabinetului de miniștri nr. 549 din 2019 care prevede transmiterea imobilului din strada Nicolae Iorga 24 Oficiului Avocatului Poporului. În acest context, Avocatul Poporului cheamă autoritățile la dialog pentru identificarea unei soluții amiabile privind asigurarea Instituției Naționale pentru Drepturile Omului cu sediu și condiții adecvate de activitate, întrucât Executivul nu a informat prealabil Ombudsmanul despre decizia care urmează să o ia.

Potrivit Ombudsmanului, despre decizia Guvernului referitor la abrogarea Hotărârii s-a aflat după ce aceast subiectul a fost inclus pe agenda Guvernului chestiunea, fără o informare prealabilă a Avocatului Poporului. „Executivul urmează să ia o decizie în lipsa unei înștiințări prealabile a instituției care este vizată, a unei comunicări cu aceasta la subiectul menționat și fără de a ține cont de o eventuală opinie pe marginea deciziei date”, se arată într-un comuniat de presă al Ombudsmanului. 

Avocatul Poporului constată că și în acest caz, care se referă la Instituția Națională pentru Drepturilor Omului, autoritățile centrale ignoră principiul transparenței, care presupune informarea și participarea celor vizați în procesul decizional.  Mai mult, Avocatul poporului susține că acest lucru  se întâmplă în situația în care pe 20 ianuarie curent a fost semnat și ulterior expediat în adresa Cancelariei de Stat spre aprobare actul de  predare-primire a imobilului din strada Nicolae Iorga 24.

Totodată, decizia de abrogare a Hotărârii nr. 549 se face fără a se prezenta o perspectivă clară fie privitor la repartizarea unui alt edificiu, fie privind alocarea de resurse pentru reconstruirea sediului de pe strada Sfatul Țării, 16, în care Instituția Națională pentru Drepturile Omului activează de la fondare, din 1998.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, amintește de faptul că Republica Moldova și-a asumat față de mecanismele internaționale de monitorizare obligația de a asigura Oficiul Avocatului Poporului cu un sediu în corespundere cu standardele de activitate ale unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului. Or, în acest caz odată cu abrogarea Hotărârii nr. 549 din 2019 urmează a fi oferite variante de alternativă. Cotorobai mai notează că, în pofida unor numeroase demersuri, adresări oficiale legate de transmiterea Oficiului Avocatului Poporului a imobilului din strada Nicolae Iorga, 24, autoritățile au fost rezervate în dialogul cu reprezentanții Instituției Ombudsmanului ca în final să recurgă la adoptarea, în condiții lipsite de transparență, a unei decizii de abrogare a hotărârii de acordare acesteia a unui sediu. 

„Avocatul Poporului este îngrijorat de faptul că în Republica Moldova Instituția Națională pentru Drepturile Omului a fost și rămâne în afara preocupărilor de bază ale autorităților, asta chiar dacă eficiența și funcționalitatea ei este afectată de condițiile improprii de activitate, iar situația din domeniul drepturilor omului impune o monitorizare și un efort de consultare constante din partea apărătorilor drepturilor omului.  Avocatul Poporului cheamă autoritățile la dialog pentru identificarea unei soluții amiabile privind asigurarea Instituției Naționale pentru Drepturile Omului cu sediu și condiții adecvate de activitate, îndemn valabil și pentru rezolvarea unor probleme din domeniul drepturilor omului. Instituția Națională pentru Drepturile Omului poate fi eficientă atunci când aceasta este susținută de către Parlament și societatea civilă și când Executivul ia în calcul opinia și recomandările Ombudsmanului”, se mai precizează în comunicatul Ombudsmanului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile