Logo Realitatea.md

Hai la fotografii cu un cocostârc...! Institutul Mamei și Copilului, nevoit să reacționeze după ce mai multe mame au dat în vileag afacerea profitabilă din sistem

17 Ianuarie 2018, 08:30 // Societate

Valul de dezvăluiri despre sistemul medical din Republica Moldova pare să continue. Cel puțin administrația Institutului Mamei și Copilului s-a văzut nevoită să vină cu o nouă reacție, după ce mai multe mame și familiile lor au povestit cum au fost obligate să facă fotografii la externarea din maternitate, pentru care trebuiau să achite sume considerabile.

Administrația IMSP Institutul Mamei și Copilului vine cu precizări legate de prezența în cadrul Instituției a unui agent...

Posted by Institutul Mamei și Copilului on 16 Ianuarie 2018

Chiar și așa, cei care au trecut prin experiența neplăcută au promis că vor iniția o petiție oficială, astfel încât să fie verificat ce alte nereguli se mai comit în sistem.

Poveștile făcute publice pe un grup închis de pe una din rețelele de socializare sunt diferite. Iată unele dintre ele:

„Sânii plini cu lapte, mastită, febră 40, copilul plângea, dermatită, nu băusem lichide, nedormită, fără baie, fără pieptene - hai la fotografiat! Tunelul magic. Undei mintea de acum?

Am văzut. Nu m-a obligat nimeni. Mi s-a propus. Am refuzat. Sunt câteva tarife. Normal și VIP... Arată cam caraghios un astfel de serviciu la ieșire.

În septembrie anul 2013, când ne externam de la CMC, a venit o doamnă care a înfășat copilul meu ideal pentru așa-numită cameră unde se fotografiază. Eu am refuzat, au urmat comentarii: Cum așa? Doar prin această cameră puteți ieși din spital... Îndată ce doamna a ieșit pe ușă, eu mi-am luat valiza, boțul de aur și am ieșit. Pe scările maternității, bunelul ne-a făcut 3-5 fotografii cu baloane și atât!

O da. Stăteam eu în salon, cre că ziua a doua după naștere. Complet depășită de situație, nu sunt foarte sigură că eram pieptănată, și intră o tanti în halat alb: - Bună ziua, pregătiți-vă pentru ședință foto. Unde-i tatăl, unde-s nașii? Am discutat cu doamna doctor care a avut grijă de noi și „am scăpat”. Partea suprarealistă e că pentru un minut, eu chiar am crezut că n-o să ne dea voie acasă fără ședință foto.

În altă parte nu îți dădea voie să faci poze, doar aici. Iar aici - era 600 sau 800 de lei, că nu mai țin minte exact din 2004 deja. Țin minte doar ce revoltă avea atunci. Erai aproape impus, plus la toate era carantină în spital și asta era unica ieșire din el”.

Realitatea.md amintește că, anterior, alte 98 de femei, care au suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din țară, au semnat o declarație comună pe care au depus-o la Guvern. Acestea au evocat sute de cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letale pentru făt și cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a lăuzei.

Discuțiile despre lacunele din sistemul medical au luat turații în spațiul public, după ce o tânără de 19 ani a relatat acum câteva zile pe o rețea de socializare despre cum a ajuns să-și nască copilul mort singură în veceul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău. A strigat după ajutor, dar a fost ignorată. În prezent, tânăra este asistată gratuit de către avocații unei organizații neguvernamentale de profil.

CITEȘTE ȘI:

(UPDATE) TULBURĂTOR! Experiența unei femei care a născut singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului din Chișinău

Șeful Secției Ginecologie a Institutului Mamei și Copilului și moașa principală au fost suspendați din funcție, iar directorul avertizat (VIDEO)

Cazul tinerei care a avortat în toaleta de la IMC a ajuns la Procuratura Generală. Promo-LEX va oferi asistență juridică gratuită

Declarația semnată de 98 de femei care au suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical în timpul sarcinii a fost depusă la Guvern (VIDEO)

Institutul Mamei și Copilului lansează în regim de urgență Linia Verde și promite să răspundă la sesizările pacienților

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5034 -0.7471%
USD USD 17.2634 0.0829%
RUB RUB 0.2683 -0.8133%
RON RON 4.1053 -0.6438%
UAH UAH 0.6419 1.2780%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile