Logo Realitatea.md

Huiduieli la judecată, polițist bruscat... Cazul lui Petic stârnește controverse. Procuratura și Poliția au venit cu precizări!

20 Martie 2019, 18:21 // Societate

Atât Procuratura Generală, cât și Inspectoratul General al Poliției au venit cu precizări pe cazul lui Gheorghe Petic, președintele Organizației Teritoriale Ungheni a PPDA, care azi a fost condamnat la 3,6 ani de închisoare în penitenciar de tip închis.

Gheorghe Petic, condamnat la închisoare într-o cauză de viol

Captură video: Tv8.md

„La baza inițierii respectivei cauze penale a stat plângerea victimei acțiunii de viol, susținută în cadrul urmăririi penale de depozițiile detaliate ale acesteia, precum și un șir de probe incontestabile, inclusiv probe biologice, prelevate imediat, înregistrări video etc.

Urmărirea penală a fost efectuată conform standardelor de procedură specifice unor astfel de cazuri. Reclamatul Petic care la toate etapele a beneficiat de avocat ales a refuzat a face declarații pe caz atât în fața procurorilor, la etapa de anchetă, cât și în fața magistraților, la faza judiciară a procesului.

Mai mult, inculpatul Petic și apărătoul său au refuzat să participe la cele două ședințe de judecată, planificate și desfășurate pentru audierea victimei infracțiunii, unica sa declarație referindu-se la nemulţumirea sa faţă de declanşarea anchetei”, se menționează în comunicatul Procuraturii Generale.

Concomitent, Procuratura Generală anunță că a luat act și s-a autosesizat urmare a declarațiilor lansate în presă de către avocatul lui Petic, prin care se semnala pretinse fapte de tratament inuman și degradant, admise în raport cu clientul său arestat.

„Alegațiile expuse public au fost verificate în cadrul unui proces penal, în rezultat, stabilindu-se netemeinicia acestora. Mai mult, unele relatări s-au dovedit a fi intenționat inventate cu scop de denaturare a situației de fapt și influențare a opiniei publice.

Astfel, pe fundalul situației generale din sistemul penitenciar din țară, condițiile de detenție ale deținutului Petic s-au adeverit a fi mai bune în raport cu alți deținuți ai Penitenciarului Rezina (norma sanitară minimă a spațiului de detenție, iluminarea, ventilarea, hrana, riscul contaminării cu boli infecțioase, etc). Însăși Petic, fiind audiat de procurori, a infirmat cele relatate de avocat în fața presei.

Acțiuni de intimidare a acestuia, prin agravarea condițiilor de detenție, nu au fost identificate. Cât privește alegațiile despre hrana cu “pește crud”, acestea s-au dovedit a fi o invenţie a avocatului, procurorii constantând prin probe obiective (video) că produsul prezentat de către avocat presei, nu provine din penitenciar și nu are nici vreo legătură cu această instituție”, se arată în același comunicat.

În același timp, poliția a explicat de ce au fost mai mulți angajați antrenați azi la Judecătoria Orhei, acolo unde a fost pronunțată sentința pentru Gheorghe Petic.

„După pronunțarea sentinței, la ora 12:35, polițiștii din grupul de comunicare a Inspectoratului de Poliție Orhei au cerut să fie deblocat accesul către sediul instanței, pentru transportarea lui Gheorghe Petic și au atenționat că, în caz contrar, se va aplica legea, dar nu s-a făcut uz de forță.

Polițiștii au cerut repetat protestatarilor să deblocheze porțiunea de drum pe unde urma să treacă transportul, însă aceștia au menținut în mod ilegal blocajul. La 12:43, condamnatul a fost urcat în autospeciala escortei, iar inspectorii de patrulare au deblocat ieșirea și au format un cordon pentru a permite deplasarea în siguranță autovehiculului.

În timpul formării cordonului, un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare a fost bruscat, inclusiv fizic, de unul dintre protestatari, amenințat cu răfuială fizică de către un bărbat din mulțime, astfel, polițistul  a aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță.

Legalitatea acțiunilor polițistului  urmează a fi examinată de  procuratura din  Orhei. De asemenea, INP va analiza imaginile video de la acest incident, din perspectiva posibilelor încălcări ale legii, dar și din perspectiva analizării modului de acțiune a angajaților sai”, este explicația poliției.

Amintim că Gheorghe Petic a fost condamnat într-o cauză pentru viol. Hotărârea primei instanțe poate fi contestată în cea de-a doua instanță națională - Curtea de Apel - în termenii prevăzuți de lege.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6937 0.5207%
USD USD 18.1755 -0.1544%
RUB RUB 0.2899 0.3809%
RON RON 4.3838 0.6105%
UAH UAH 0.6932 -0.1297%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile