Logo Realitatea.md

Î.M. „Edilitate”, în prag de faliment. Codreanu: aveți la dispoziție o lună pentru a prezenta un plan de restructurare

15 Aprilie 2019, 17:24 // Societate

Mai multe întreprinderi municipale au fost falimentate intenționat pe parcursul ultimului deceniu cu scopul de a privatiza terenurile care aparțin acestor subdiviziuni. Declarația a fost făcută de către primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu la Ședința operativă de astăzi a Primăriei. Potrivit edilului, una dintre aceste întreprinderi este SA „Edilitate” care din anul 2016 este în prag de faliment, în timp ce în 2006 înregistra un profit anual de zeci de milioane de lei.

Foto. chisinau.md

„Trebuie să vedem cine se face vinovat pentru punerea pe brânci a uneia dintre întreprinderile cele mai importante a orașului. Toți vorbesc doar despre politică, dintr-o campanie electorală în alta, dar nimeni nu vorbește cum în 15 ani această întreprindere a fost pusă pe burtă și de ce ”, a declarat edilul capitalei, Ruslan Codreanu atenționând că în situații similare se află și alte întreprinderi municipale cum ar fi Exdrupo sau Autocomtrans.  

Șefa Direcției management funciar a Primăriei Chișinău, Eugenia Ciumac susține că municipalitatea deține o cotă de 63% din acțiunile SA Edilitate, iar intrarea întreprinderii în prag de faliment s-a făcut inclusiv prin diminuarea volumelor de producție și nevalorificarea spațiilor pe care le deține entitatea.

„Avem Direcția economie, care se ocupă de arendă, nu am văzut licitații unde să fie supuse aceste spații. Întreprinderea dispune în prezent de un capital de 20 de milioane de lei și de suficiente mecanisme pentru a putea fi salvată de la faliment, însă trebuie luate măsuri urgente” a declarat Eugenia Ciumac.

Funcționarii de la Primărie au venit cu propuneri care ar salva întreprinderea de la faliment. Printre acestea este crearea unui parc tehnologic industrial pe unul dintre terenurile întreprinderii, care nu sunt valorificate în prezent, dar și reluarea activității de producere a plitelor de trotuar.

Primarul interimar al capitalei a dat la dispoziție o lună, pentru ca conducerea întreprinderii să vină cu un plan de restructurare a SA „Edilitate”.

CITEȘTE ȘI: 

Ex-președintele raionului Criuleni, Andriuță și administratorul „Edilitate Criuleni” vor răspunde în fața instanței pentru abuz de serviciu

A demarat construcția drumului de acces către depozitul de deșeuri vegetale din Chișinău. Cât vor costa lucrările bugetul municipal

 
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5215 0.0000%
USD USD 18.1831 0.0000%
RUB RUB 0.2815 0.0000%
RON RON 4.3467 0.0000%
UAH UAH 0.6871 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile