Logo Realitatea.md

Î.S „MoldATSA” se confruntă cu un exod mare de personal! Controlorii de Trafic Aerian în Republica Moldova, la mare căutare (VIDEO)

29 August 2017, 12:54 // Economie
// Autor:  
Tatiana Marcu

La întreprinderea de stat „MoldATSA” este o lipsă acută de controlori ai traficului aerian, deoarece este o profesie grea care necesită rezistență mare la stres, a declarat într-un interviu Eugen Sajin, controlor de Trafic Aerian în Republica Moldova din cadrul întreprinderii de stat „MoldATSA”, dar și președintele Federației Sindicatelor Controlorilor de Trafic Aerian din Republica Moldova.

Foto: parlamentor.ro

„Întreprinderea se confruntă cu un exod mare de personal și anume de controlori de trafic aerian, fapt ce ne îngreunează lucrul. Principala cauză al exodului de controlori de trafic aerian este faptul că aceasta este o muncă stresantă, care implică anumite riscuri, dedicație, iar atunci când ea nu este răsplătită pe măsură, această muncă este foarte greu de prestat în aceste condiții. Cu trei ani în urmă activau 16 controlori într-o tură, acum suntem nevoiți să activăm 10 persoane și s-a ajuns la momentul când sunt combinate pozițiile de lucru, doar ca să se facă față lipsei de cadre”, a precizat Sajin.

Potrivit lui, există o problemă în ceea ce privește comunicarea cu administrația Î.S. „MoldATSA”, care evită să negocieze.

„Avem impresia că nu cunosc care este specificul activității noastre, nu suntem luați în serios, nu suntem chemați la dialog, negocieri, nu suntem implicați în procesele care decurg în interiorul companiei. Despre această problemă a fluxului mare de personal cunoaște Consiliul de administrație a Î.S. „MoldATSA”, dar și conducerea ministerului de profil țării”, a accentuat Sajin. 

El a menționat că pentru a deveni un controlor de trafic aerian trebuie să întrunești mai multe condiții.

„Trebuie să ai viteză de reacție, orientarea în spațiu, multi-tasking și să fie apt de muncă din punct de vedere medical și să obții un certificat medical aeronautic. Profesia de controlor de trafic aerian implică anumite angajamente și riscuri cum ar fi: program de lucru în ture, inclusiv noaptea, deoarece controlul de trafic aerian se află în poziția de dirijare 24/24 ore, indiferent de sărbători, zile libere, zile naționale. De asemenea, lucru sub presiune și stres în continuu, necesitatea de a lua o decizie în termeni foarte restrânși, dar și să cunoști limba engleză. Pentru a rezista în acest ritm, trebuie să ai o pasiune foarte mare pentru ceea ce faci, altfel acest lucru devine un chin”, explică Eugen Sajin.

Controlorii de trafic aerian fac una dintre cele mai stresante meserii din lume, purtând responsabilitatea pentru viețile a milioane de pasageri care circulă în aer. Datoria lor este să prevină orice accidente și să asigure siguranța zborurilor prin direcționarea echipei de bord la sol și în aer. Activitatea lor este reglementată internațional (prin Organizația Aviației Civile Internaționale și Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene – EUROCONTROL) și național (Î.S. ”MoldATSA”). Practic, cerul este azi o zonă strict controlată de echipe de profesioniști care au învățat să comunice în limbajul transportului aerian și se coordonează eficient pentru a asigura călătoria de la demarare până la aterizare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile